Медия без
политическа реклама

За месец и половина заразените учители станаха близо 1%

Таня Михайлова: Маски в час само за учениците от 11 и 12 клас

04 Ноем. 2020Обновена
Илияна Кирилова

Само за месец и половина, откакто почна учебната година, заразените учители у нас се увеличиха до общо 859 човека, или 0.9% всички 90 хиляди педагози в системата. Това показват данни, съобщени от зам.-просветният министър Таня Михайлова пред Би Ти Ви.

Тя посочи, че към момента има 623 ученици с положителни тестове, което е 0.07% от общия им брой от над 700 хил. души. Близо 13 хиляди са карантинирани, 117 паралелки са под карантина.

За сравнение при лекарите съотношението изглежда така: По данни на информационната система на здравната каса, към 30.09.2020 г. НЗОК има сключени договори с 28 529 лекари, работещи в лечебни заведения в цялата страна. 42 лекари от тях са се заразили в последното денонощие, както и 30 медицински сестри, 8 санитари, 7 фелдшери и 19 друг медицински персонал. Общият брой на заразените лекари, медицински сестри, санитари и фелдшери става 2542 души, което е 8.9% от системата.

По-големите ученици от последния гимназиален етап - 11 и 12 клас, които са разделени на профили, могат да носят маски и в час, коментира още зам.-образователният министър Таня Михайлова.

Тя обясни, че профилите по принцип се сформират от ученици от няколко класа - класовете "а", "б" и "в" например избират история. При тях има смесване на ученици от различни паралелки, като така се нарушава принципът на невзаимодействие с ученици от други класове. "Затова там биха могли учениците да бъдат с маски и в час", заяви тя. От думите на Михайлова не стана ясно дали това ще стане задължително условие за гимназистите и ще се запише изрично в документ. Според нея обаче носенето на маски в час не е удачно за по-малките ученици, които няма как да стоят с тях по 6 часа на ден. просветният министър Красимир Вълчев също е на мнение, че маските в час са невъзможни за учениците. Учителите обаче трябва да носят предпазни средства.

МОН обмисля само локално преминаване към онлайн обучение за всички ученици при влошаване на епидемичната обстановка в дадени региони, повтори Михайлова политиката на министерство да не взема централизирани решения за затваряни на училища. В някои гимназии за щастие няма регистрирани случаи на коронавирус, посочи тя. По думите й локалният принцип е много по-добър, защото така имаш пряк поглед върху ситуацията - какъв е броят на отсъстващите, както и на карантинираните ученици и учители.

От думите на зам.-министър Михайлова се разбра, че по решение на училищата, при увеличаващ се брой отсъстващи ученици и учители, може да се вземе решение за намаляване времетраенето и на часовете по време на присъственото обучение. Засега намалени са часовете само по време на онлайн обучението - за най-малките те следва да са до 20 минути, за прогимназия - 30 мин., а за гимназистите - 40 минути.

"Към момента нямаме данни за учители, които не биха могли да осигурят обучение от разстояние заради липса на устройство", каза още Михайлова.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата