Медия без
политическа реклама

Спрените ученически лагери остават за 2022 г.

Заради пандемията 9148 ученици и учители не успяха да заминат на планираните и одобрени от МОН безплатни почивки

16 Септ. 2021
Неизразходените 2.6 млн. лв. по програмата ще бъдат планирани за 2022 г.
Илияна Кирилова
Неизразходените 2.6 млн. лв. по програмата ще бъдат планирани за 2022 г.

Безплатни пътувания на ученици и придружаващи ги учители ще може да се организират и през предстоящата учебна година, реши днес правителството. Националната програма "Отново заедно" се удължава до 14 септември 2022 г. Лагерите ще могат да се провеждат в периодите, когато епидемичната обстановка в страната позволява това.

Министерството на образованието и науката спря приемането на нови заявки за безплатна почивка на 17 август т.г. заради увеличаващи се случаи на заболели деца по време на тези пътувания. Имаше възможност избраните дестинации да се заменят с други в по-безопасни региони. Въпреки това 9148 ученици и учители от 258 училища не успяха да заминат на планираните и одобрени от МОН ваканции.

Някои от неосъществените лагери бяха предплатени от туроператори или училища. За покриване на тези разходи училищата ще получат 3.5 млн. лв. до края на 2021 г. Самите почивки могат да се осъществят при възможност в срок до 14 септември 2022 г.

Програмата беше предвидена за 30 000 ученици и учители и финансирана с 15 млн. лв. от перото за подкрепа на туризма в централния бюджет. До 17 август т.г. МОН е одобрило заявки за над 24 800 ученици и учители от 1133 училища в цялата страна на стойност 12.4 млн. лв. Неизразходените 2.6 млн. лева ще бъдат планирани в централния бюджет за 2022 г.

По "Отново заедно" се осигуряват 6-дневни безплатни ваканции на ученици от 1-ви до 12-и клас от държавни и общински училища. "Програмата поставя основен акцент върху социализацията на учениците. Чрез нея се подобрява комуникацията между децата и учителите, което помага за преодоляване на негативните последици от продължителното онлайн обучение. Учениците прекарват време сред природата и участват в различни занимания в областта на науките, изкуствата, технологиите и спорта", казват от МОН. 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата