Quantcast

Медия без
политическа реклама

50-те млн. лв. за университетите хванаха последния влак

Те вече могат официално да обявят съвместните си програми за модернизация, за които получиха средства от ЕС

Pixabay
Наесен редица университети ще приемат студенти в съвместни програми

На фона на острата политическа криза и разногласията между партиите по всякакви въпроси днес депутатите показаха отговорност и подкрепиха на второ четене единодушно чаканите от месеци промени в закона за висшето образование (ЗВО. Така, "спасиха" над 50 млн. лв. от ЕС за модернизация на университетите ни, които иначе те можеше да се наложи да връщат заради законови неуредици. 

Както "Сега" писа многократно, въпросните промени уреждат реда и правилата, по които ще се създават съвместни програми между висшите училища. Те са особени нужни на вузовете, тъй като основна дейност в евродоговорите им за модернизация е именно създаването на съвместни учебни програми. Доста от 17-те висши училища, които вече изпълняват съответните проекти за 52 млн. лв., бяха подготвили на хартия новите съвместни учебни програми, но досега не можеха да ги пуснат и да набират кандидати, тъй като им липсваше законовата регламентация. А в същото време сроковете по европрограмата течаха. След обнародването на поправките в "Държавен вестник", вече могат да направят това официално.

Промените в ЗВО бяха подготвени още м.г., а от началото на тази са в парламента за обсъждане. По ред причини обаче така и не бяха приети досега - между първото и второто им четене бяха вкарани различни спорни текстове, които блокираха бързото ми придвижване - като например идеята на Антон Тонев от ПП за разрешаване на държавното финансиране на висше образование в чужбина, което целеше да узакони фонд "Стамболов", но така и не получи подкрепата на депутатите.

Тонев имаше и друго предложение - за броя на хабилитираните преподаватели в Общото събрание на университетите, което нямаше общо с първоначалния предмет на промените и което бе отхвърлено като недопустимо за разглеждане още в комисия. Днес председателят на парламента Мирослав Иванов опита да го подложи на гласуване в зала (за допустимост), на което ГЕРБ реагираха остро. В отговор Антон Тонев реши да оттегли идеята си, за да не нагнетява допълнително напрежение, но даде заявка да я предложи с нови промени в закона.

 

Нови указания

Само преди ден, вероятно опасявайки се, че законовите промени няма да минат, висшите училища получиха разяснения по изпълнението на договорите им. В тях се казваше, че те следва да изпратят уведомителни писма до Агенцията по акредитация (НАОА) (с данни за специалностите, по които ще се осъществява съвместно обучение и т.н.), за да получат създадените между тях съвместни програми зелена светлина. Досега НАОА отказваше да акредитира съвместни програми, без да са налице промените в закона. В разясненията се обясняваше, че партниращите си висши училища могат сами да преценят вида на общите дипломи, които да издадат накрая на обучаваните съвместно студенти - дали да бъде издадена една диплома съвместно от всички партниращи висши училища (общ документ), или да бъдат издадени т. нар. "двойни" дипломи (идентични дипломи) за висше образование, които са издадени като отделни документи от участващите висши училища, но са с идентично съдържание.

От днес обаче вузовете вероятно ще получат нови указания - в края на вчерашните изрично пишеше, че "в случай че в ЗВО бъдат приети изменения относно провеждането на съвместното обучение, посочените по-горе правила могат да бъдат променени". Според приетите днес промени в закона общата диплома ще се подписва от ректора на координиращия университет или от всички ректори на висшите училища- партньори - зависи какво е уговорено в тяхното споразумение.

 

Без законови промени може да се наложи университетите да връщат 52-те млн. лв. получени по процедурата за модернизация на висшето образование по оперативна програма "Наука и образование". Това неочаквано признание направи министърът на образованието и науката проф.

 

Един студент ще може да се обучава в два университета едновременно - тази нова възможност, регламентираща съвместното обучение на студенти, но само по специалности от регулирана професия, е на крачка разстояние от окончателното й одобрение от парламента.
Идеята на премиера в оставка Кирил Петков за фонд "Стамболов", по който държавата да финансира обучението на 30 български студенти във водещи университети в чужбина, ако след това се върнат да работят у нас, капитулира.

 

Още по темата