Медия без
политическа реклама

Жътвата започна при очаквани по-ниски добиви

Заради сухата зима прогнозата е за около 530 кг пшеница средно от декар, при 545 кг миналата година

11 Юни 2024
Илияна Кирилова

Жътвата на ечемик започна в Южна България. Тази седмица на места да започне прибирането и на пшеницата. А в житницата на България - Добруджа, се очаква се жътвата да стартира след 25-27 юни.

Преди старта на жътвата от областните дирекции „Земеделие“ прогнозираха около 530 кг среден добив от декар при пшеницата и 500 кг/дка при ечемика. Ако прогнозата се сбъдне реколтата тази година ще по-слаба от миналогодишната, когато средният добив от декар бе 545 кг пшеница.

"По предварителни данни на МЗХ реколта 2024 ще бъде между 6,1 и 6,3 млн. тона жито и над 800 хил. тона ечемик. Това ми дава основание да бъда спокоен, че хлебният баланс на страната ни ще бъде осигурен", заяви министърът на земеделието Георги Тахов, който днес официално откри кампанията в село Златитрап, област Пловдив.

За сравнение през миналата година бяха ожънати 6,5 млн. тона пшеница, което пък бе с 3,3% над нивото от предната година.

"В Добруджа зимата беше много суха и топла, пшениците почти не можаха да братят, но благодарение на валежите през последния месец паднаха дъждове класовете успяха да наваксат в развитието си”, коментира пред Агри.бг проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт.

Зърнопроизводителите потвърждават трудностите тази година.

“След сухата зима пролетта бе студена. Валежите през последния месец, върнаха надеждите на производителите за добра реколта. Но резултатите ще са ясни след прибирането на продукцията. Все още е твърде рано да говорим за цифри", посочи зърнопроизводителят и председател на Българската аграрна камара Костадин Костадинов​​​​​.

"Късните пролетни дъждове донесоха надежда, но и болести, проблеми с бури и градушки на места. Не могат да се компенсират тежките щети от есенните и зимните засушавания и късните застудявания”, коментира Мариела Йорданова.

Костадинов казва, че все още има непродадена продукция от миналогодишната реколта. “Много колеги са произвели продукция на по-висока цена, с по-висока себестойност и в момента имат очаквания и надежди поне да си върнат разходите”. 

В момента наличностите от зърнени и маслодайни култури са между 2.8 и 3 млн. тона. Складовите пространства за съхранение на зърно са свободни на около 80%, Няма притеснения по прибирането и съхранението на реколтата, информира министърът на земеделието Георги Тахов. Той не се ангажира по отношение на цените, като каза, че те са борсови стоки и се определят от пазара.

Средната фючърсна цена за месец септември е 254,19 евро/тон, посочват от Министерството на земеделието и храните в своя месечен обзор за май на международните пазари на зърнени и маслодайни култури. 

От Софийска стокова борса уточняват, че в първите дни на месец юни котировките на много от основните зърнени контракти на световните зърнени пазари показват тренд в посока надолу. Наблюдателите смятат, че това се дължи на по-ранното начало на прибиране на новата реколта от пшеница в някои страни, а нейните цени дърпат надолу и тези на другите контракти.