facebook
twitter

Икономика

Закъсалата ТЕЦ "Марица-изток 2" търси 25 млн. лв. за оборотни средства

2124
БГНЕС

Закъсалата за пари ТЕЦ "Марица-изток 2" търси банки за заем под формата на овърдрафт. Той ще бъде с лимит от 25 млн. лв., става ясно от публикуваната обществена поръчка. Намерението на централата е да използва овърдрафта като оборотни средства - за покупка на суровини, материали и други нужни за функционирането на теца стоки, предаде 3е-news. Заемът няма нищо общо с парите, нужни на теца за покупка на парникови емисии - разход, който бе напът да фалира компанията.

Основното изискване на държавната централа е да не се търси обезпечение по кредита. Едната позиция е за 15 млн. лв., а другата е за 10 млн. лв., показват още документите. Кандидатите за процедурата могат да подават оферти до 1 април, като те ще бъдат отворени още на следващия ден. Договорите се очаква да влязат в сила или от датата на сключване, или най-късно до 7 май.

Преди седмица стана ясно, че спасяването на "Марица-изток 2" ще струва скъпо и връщането й към живот отново ще бъде платено от компанията майка - Българския енергиен холдинг. За целта мегаструктурата смята да увеличи капитала на теца с около 600 млн. лева. Преди това да стане обаче, България трябва да получи разрешение от Брюксел.

В същото време днес е първото заседание по делото на сдружение "За Земята - достъп до правосъдие", което обжалва решението на екоминистерството от края на 2018 г. за актуализация на разрешителното на ТЕЦ "Марица-изток 2". С решението на Нено Димов централата на практика може безсрочно да не спазва новите екоизисквания.

Толерираната от институциите електроцентрала замърсява със серен диоксид района на Гълъбово, а според последните компютърни модели токсичният облак се разпростира над цяла Южна България и стига чак до Солун, изтъкват от "За Земята". "Настояваме институциите да кажат защо "ТЕЦ Марица-изток 2" работи без нужните инвестиции в екологичност, тежи на енергийната система с отрицателните си финансови резултати и постоянната нужда от държавна подкрепа с неясен принцип", заяви Меглена Антонова от "Грийнпийс - България".

Все още няма коментари

Още

Шефът на НЕК призна за пороци при пазара на ток

10.07.2019

РУМЯНА ГОЧЕВА

541
Цените на енергийната борса ще вървят надолу

04.02.2019

РУМЯНА ГОЧЕВА

879
Дълговете на "Топлофикация - София" гонят 1 милиард лева

01.02.2019

РУМЯНА ГОЧЕВА

1990 12

Влез или се регистрирай за да коментираш

×