Quantcast

Медия без
политическа реклама

Всеки десети работещ българин е бил под карантина заради вируса

От общо 300 000 изолирали се само 27 000 са взели отпуск по болест

05 Ноем. 2020
Илияна Кирилова

300 000 работници и служители или около 10% от заетите у нас, са били карантинирани заради среща с коронавируса. Принудителното изолиране на хора, което взима все по-застрашителни размери заради неудържимото разрастване на заразата, вещае тежки проблеми в икономиката, алармира бизнесът. "Все повече предприятия са поставени пред риска да спрат заради отсъстващ персонала, като най-тежък е ударът върху големите промишлени предприятия, в които дистанционната работа и разреждането на работните места са невъзможни, обясни пред БНР Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България:

Нещата се усложняват допълнително от т.нар. самоизолиране. Поради куп неуредици с тестове, джипита и т.н. много хора сами решават да си останат вкъщи - вкл. и не защото се чувстват зле, а за да не сеят вируси, тъй като са контактували със заразен близък. Работдателите често проявяват разбиране и разрешават по телефона човекът да отсъства. Но няма как да разберат дали работникът наистина трябва да "пази стаята" или просто симулира, за да си даде почивка.  Факт е, че огромният процент самокарантинирали се не разполагат с предписания от РЗИ и от личния лекар и едва 27 000 от отсъствалите заради коронавирус са представили болнични листове.

Бизнесът иска по-ясни правила за изолирането на контактните и на заболелите. На директорите в предприятията все по-често  се налага сами да решават дали да допускат контактни лица на работните им места с риск те да разнасят инфекцията, или да намаляват и спират производството заради недостиг на персонал", обясни Добрин Иванов. 

Ключови думи:

АИКБ, болнични листове

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?