facebook
twitter

Икономика

Търново първо откликва на призива да се вдигат данъци

1 319
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Владислав Горанов

Община Велико Търново може да стане първата, която откликва на призива на финансовия министър Владислав Горанов да се вдигат местните данъци. Там планират да отпадне 10-процентната отстъпка, която ползват гражданите при пълно издължаване на такса смет до 30 април. Тази отстъпка е въведена преди 12 години, предаде в събота БНТ. За предходните години има недостиг на приходи от такса битови отпадъци, което прави невъзможно да бъдат покрити всички разходи по сметосъбирането, се посочва в мотивите на местната администрация. В старата столица трети пореден мандат, още на първи тур, получи Даниел Панов (ГЕРБ).

Местните данъци в България са изключително ниски, както и данъчните оценки. Няма как с приходите от тях да се поддържа и развива инфраструктурата, каза в петък пред Нова тв Владислав Горанов. Местната инфраструктура трябва да се финансира от имуществените данъци. Държавата не планира да трансферира допълнителни средства към бюджетите на общините, а ако те имат финансови трудности, да повишават данъците. „Няма как да има виенска инфраструктура с пернишки данъци", каза министърът. Той не отговори категорично на въпрос дали новоизбраните кметове на ГЕРБ ще наложат увеличение. „Градоначалниците трябва да преценят каква политика да водят и да поемат своята отговорност. Ако решат да задържат ниски данъците и таксите, да бъдат така любезни да не се обръщат към правителството”, допълни Горанов. Според него подобни "приятни за ухото истории" объркват гражданите и ги оставят с усещането, че има безплатни неща.

Очакванията за намаляване на данъци и увеличаване на инвестиционна програма не могат да кореспондират едно с друго, защити косвено министъра председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Тя коментира пред БНР в неделя обещанията на някои от кандидатите за кметове, които са били и от ГЕРБ.

„Всички кметове искат от централната власт да получат помощ за инвестиционната си програма, без да поемат отговорността за събираемостта на собствените си приходи. Едновременно с това отново възникна идеята да се преотстъпи част от централния данък върху общия доход на съответните общини, които с този данък биха подпомогнали своите политики, т.е. отново да се гледа към приходите в централния бюджет, без всеки един от тях да даде реална оценка на приходите си в местния бюджет“, каза тя.

 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Караянчева: Да си на "Дондуков" не те прави президент

26.08.2020

Обновена

6017 73
Горанов стана консултант на свободна практика

17.08.2020

Обновена

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

5659 22
Менда Стоянова отново отказа да гласува поредните намаления на ДДС

29.07.2020

МИЛА КИСЬОВА

2938 9

Коментари

Бург Гаски

А ония над 29 милиарда лева данъци кога ще ги съберете, а?

tatyana1

А кво стана с идеята, дъвкана отпреди не знам колко години общините да получават % от ДОД на тяхна територия??

Влез или се регистрирай за да коментираш