Медия без
политическа реклама

Руснаците ускоряват изнасянето на зърно от окупираната Южна Украйна

Докарвали допълнително жп вагони за извозването

05 Юли 2022
Pixabay

Инсталираните от Русия власти в югоизточната Запорожка област на Украйна, намираща се отчасти под руски контрол, заявиха във вторник, че е постигнато споразумение за продажба на зърно в чужбина, главно в Близкия изток, съобщават световните агенции.

Украйна обвини многократно Русия, най-големият износител на пшеница в света, в кражба на зърно от територии, завзети от руската армия, след като войната прекъсна износа на украинско зърно през Черно море. Москва пък постоянно отрича тези твърдения, напомня агенция Ройтерс.

Представителят на руската окупационна администрация Евгений Балицки, ръководител на руската администрация на Запорожка област, да казва, че планираните сделки включват продажби в Ирак, Иран и Саудитска Арабия. Имало вече и договор за доставка на 150 000 т зърно за Иран. Той твърди, че руски частни търговци и държавни компании купуват зърно от фермерите в региона, където преди очакваната жътва имало натрупани 1,5 млн. т.

Цените на руската пшеница с 12,5% протеиново съдържание и за доставка от черноморските пристанища в края на миналата седмица възлизаха на 375 долара за тон (FOB).

За да ускорят изнасянето на зърното от Южна Украйна, руснаците щели да изпратят още вагони и локомотиви.

 

По поръчка на Великобритания международна група специалисти разработи технология, даваща възможност да се разпознае откраднатото от руснаците украинско зърно, съобщава ВВС. По този начин ще се затрудни продажбата му на международните пазари.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?