Медия без
политическа реклама

Правителството е пришпорило разходите през февруари

Бюджетът излиза на скромен излишък от 134 млн. лв. - 10 пъти по-нисък отпреди година

03 Март 2021
Илияна Кирилова

Правителството е ускорило харчовете през първите два месеца на годината, показват данните за изпълнението на бюджета, публикувани от Министерство на финансите. Обичайно кабинетът развързва кесията през втората половина на годината (и особено в последните месец-два), докато преди това трупа огромни излишъци.

Тази година обаче премиерът Бойко Борисов още от януари започна с ударно одобряване разходи и трансфери от бюджета към различни министерства, общини и държавни и неправителствени структури, при това без да са свързани с мерки срещу пандемията. Към 29 февруари направените разходи са в размер на 7.224 млрд. лв., което е 13,8 % от годишния разчет. Това е с 1.2 млрд. лв. повече от същия период на миналата година, когато разходите са били за 5.983 млрд. лв. или 12.6% от БВП.

В същото време събраните в хазната приходи заедно с грантовете от еврофондовете намаляват в сравнение с 2020 г. Към края на февруари приходите са в размер на  7.361 млрд. лв. - със 103 млн. лв. по-малко отпреди година. Данъчните и неданъчните приходи са номинално близки по размер, докато постъпленията в частта на помощите и даренията (основно грантове по програмите и фондовете на ЕС) намаляват със 114 млн. лв., посочват от финансовото министерство.

Оттам обясняват, че ръстът на разходите тази година е свързан главно с "предприетите социално-икономически мерки за преодоляване на негативните ефекти от пандемията, включително изплатените добавки от 50 лева към пенсиите на всички пенсионери за месеците януари и февруари, с по-високите здравноосигурителни плащания, увеличените размери на минималната и максималната пенсия от началото на годината, както и по-високите пенсии след увеличението от юли 2020 г.

В същото време колкото повече наближават парламентарните избори, толкова по-често виждаме правителството да гласува извънредни разходи и трансфери от бюджета към общини и различни държавни и неправителствени организации за всевъзможни ремонти на улици, обществени сгради, училища, църкви и др. През февруари почти няма заседание на правителството, на което да не присъстват лично кметове и различни ръководители, които благодарят за отпуснатите средства.

В резултат на намалелите приходи и увеличените разходи обичайният по това време на годината бюджетен излишък е доста скромен - в края на февруари излишъкът е 134 млн. лв. при 1.480 млрд. лв. през февруари 2020 г. На практика само за февруари бюджетът е бил на дефицит, след като предния месец - януари, превишението на приходите над разходите бе в размер на 409 млн. лв. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата