Quantcast

Медия без
политическа реклама

Нинова ще "лекува" ВМЗ Сопот и Кинтекс

Икономическият вицепремиер започва разследване къде са потънали 500-те млн. лв. за ремонт на язовири

21 Дек. 2021
БГНЕС

Вицепремиерът и икономически министър Корнелия Нинова също е останала "шокирана" от безстопанствеността и безхаберието, с което държавата е управлявала язовирите. В интервю пред БНТ тя заяви: "Влагам много енергия в тази тема още от 2014 г., когато преживях лично наводнението в Мизия, и видях как 4-метрова вълна отнесе домове, хора и животни. И оттогава се опитвам да намеря истината за състоянието на язовирите, но като опозиция от нас се криеше информация. Сега, влизайки в министерството, съм леко шокирана от това, което виждам".

Бившият служебен министър на икономиката, сега премиер, Кирил Петков също изнесе пред време скандални данни за похарчените от правителството на Бойко Борисов десетки милиони левове без обществени поръчки за прескъп ремонт на няколко водоеми, които обаче стоят празни и не могат да се ползват.

В момента Министерството на икономиката и индустрията отговаря за 454 водоема, които общините не желят да стопанистват и преди три години прехвърлиха на държавата. Други 305 са в процедура на прехвърляне, а за 1323 е отказано прехвърляне, защото не отговаряли на определи условия. "На 13 юли 2018 г. Министерски съвет взема решение за спешен ремонт на 93 язовира и дава 500 млн. лв. за това. Сега, като влязохме и поискахме проверката, се оказва, че са ремонтирани само 10 от тези 93. Още един шокиращ факт - ДНСК ни даде доклад, в който казва, че и тези десетте, ремонтираните, са незаконно ремонтирани. Сега ще установяваме какво е станало с тези 500 млн. лв. и ще изнесем информацията. И прокуратурата в момента проверява. Гарантирам, че по тази тема ще бъда много категорична", увери Нинова.

Тя е започнала вътрешна проверка и около скандала с директорите на Държавната консолидационна компания. В последните дни на служебния кабинет назначеният през септември втори изпълнителен директор на ДКК Ваня Караганева бе отстранена от старите членове на Съвета на директорите заради установени от тях куп нарушения. В последствие служебният министър Даниела Везиева поиска оставките на заварените шефове, а Караганева остана на поста си, след като Търговския регистър отказа да впише отстраняването й заради неправилно свикано общо събрание. 

Нинова вече е изпратила писмо до прокуратурата и до КПКОНПИ с молба за информация докъде са стигнали техните проверки по случая и дали има образувано досъдебно производство, срещу кого и със съмнения за какво престъпление. "Когато получа отговорите от институциите, които в момента разследват случая с ДКК, също ще го изнеса публично", заяви вицепремиерът Нинова. 

За държавните дружества под шапката на ДКК, каквито са ВМЗ - Сопот и "Кинтекс",  новият министър на икономиката обяви, че ще започне тяхното оздравяване, така че "те да имат работа и хората да имат редовно заплащане". Нинова обяви, че второто направление на работата във военно-промишления комплекс е Междуведомствената комисия, която дава разрешителните и всички документи за търговия с оръжия и стоки с двойна употреба. Тя се обяви за "стриктен български и международен контрол, за да не се допуска и най-малък елемент от сделка, която да буди съмнения и в Бъгария, и в международните ни партньори, че се прави нещо нередно".

Корнелия Нинова коментира пред БНТ и скандалната сделка с прехвърлянето на 29% от акциите на Пловдивския панаир, които притежава община Варна, към фирма на Георги Гергов и която бе стопирана от областния управител на Варна. "Като министър на икономиката и индустрията съм длъжна да защитя държавния интерес. Има едно решение на Общинския съвет на Варна преди това за прехвърлянето на акциите, в което се казва, че Община Варна решава да ги прехвърли на държавата. И затова, защитавайки интересите на държавата, си позволих да поискам от областния управител на Варна да върне сделката и да спре вписването в Агенцията по вписванията, докато не се изясни този случай. Държавата е готова да си върне тези акции."

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?