facebook
twitter

Икономика

Москва ще постави "строги изисквания" за АЕЦ "Белене"

"Росатом" е готова да построи централата, но само ако бъдат приети нейните условия
2248
БГНЕС

Търгът за избор на инвеститор за АЕЦ "Белене" едва започна, а от Русия вече обявиха, че смятат да диктуват условията по проекта. "Росатом" е готова да построи АЕЦ "Белене", но само ако бъдат приети нейните условия от София. Освен това ще има поставени изисквания, "гарантиращи изгодата на Русия от реализацията на проекта", заявява шефът на руската атомна корпорация Алексей Лихачев, цитиран от руския сайт "Политексперт".

Изказването му е странно на фона на започналата преди дни процедура по търсене на инвеститор за "Белене". Офертите се подават в рамките на 90 дни, а самата процедура ще завърши след година - т.е. едва тогава ще се разбере и кой ще строи централата. Към момента според енергийното министерство интерес към Втора атомна има от няколко компании, сред които Китайската национална ядрена корпорация и Корейската хидроатомна енергийна корпорация, руската "Росатом" и др.

Сайтът "Политексперт" припомня посещението на руския премиер Дмитрий Медведев в България в началото на месеца и неговото обещание, че Русия е готова да реализира проекта, ако българското правителство поиска това.

"Москва има печален опит в сътрудничеството си със София по този проект, след като през 2006 г. спечели търг за изграждането на АЕЦ "Белене", но проектът бе замразен през 2009 г.", казва от своя страна Антон Хлопков, директор на Центъра по енергетика и безопасност. Той е уверен, че да построят днес АЕЦ за определените от България 10 милиарда евро могат само Русия и Китай. Но тъй като документацията и произведените реактори са руски, то "Росатом" има много по-сериозен шанс да получи поръчката.

Преди дни руският премиер Медведев коментира от Люксембург, че страната му е готова за участва в проекта, но след ревизия на оборудването. "От нищо не се отказваме. Те (България) ще проведат търг, оборудването е купено, въпреки че ще трябва да се направи ревизия", обяви той и добави, че "Росатом" има голям опит по подобни проекти. "Смятаме, че имаме много добри компетенции в сферата на строителството на атомни електроцентрали, имаме възможност да осъществим този проект не по-зле от изпълнението (на подобни проекти, б.а.) в редица други европейски страни", коментира още руският премиер. И добави: "Защо да не осъществим подобен проект и в България? Още повече че вече сме го започнали".

 

УСЛОВИЯ

България ще участва в проекта чрез нова проектна компания с апортна вноска на активите. В нея ще влизат лицензираната площадка, наличното оборудване, издадените решения, разрешение, лицензии и други документи, свързани с проекта. НЕК си запазва правото на блокираща квота при вземането на решения. Цената на Втора атомна не бива да надвишава 10.5 млрд. евро.

 

 

 

Ключови думи:

АЕЦ Белене, Росатом, ток
4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Египет ще изнася ток в Европа

23.05.2019

1027 22
Липсата на ток на борсата вдигала цените

12.04.2019

Румяна Гочева

916 10
КЕВР пак ще търси спекула при борсовия ток

16.05.2019

Румяна Гочева

116

Коментари

wvw

Досега американците ни извиваха ръцете, сега към тях се присъединяват и руснаците! По всичко личи, че няма да я бъде тая централа! А и Козлудуй ще съществува още десетина години и след това какво? Добре, че няма да съм жив тогава, да се ядосвам... Ако бяхме я изкарали и не бяхме затрили малките реактори на Козлудуй, сега може би щяхме да имаме някаква що годе икономика- базираща се и на евтиния ток. Но не би...

И нещо друго, малко като спам. Абе какво става с тоя сайт?!? Не се отварят страниците, времето за конектване изтича и опит отново и отново... Май segabg.com се канят да хвърлят кърпата! Ми, то стана традиция в България и малкото хубави неща да ги губим...

bay Dragan

👍 за сайта.

И жив ще си, да знаеш ! Има още какво да гледаме.

ejko

Подзаглавието съдържа цялата информация по бъдещето на "гьола"-няма да го бъде...Росатом знае,че като постави такива условия строежа в американска колония няма как да започне.Руснаците могат да я построят като чиста проба собствена централа с едва ли не призната  територия на Русия в друга държава.Американците пък нямат интерес някаква дребна балканска държава да има нова ядрена централа(зорлем намалиха мощностите на заварената АЕЦ) и могат да ни баламосват чрез проамериканските ни политици безкрайно дълго време.Русофилите ни пък могат спокойно да развяват руското знаме по празници и развълнувано да държат речи свенливо вмъквайки руски акцент в говора си,ама нямат нито силите нито ресурса да отворят вратата на България достатъчно широко за ново руско "яздене" на както ни казват там "болгарские посранць " Та според мен руснаците ни извиват ръцете докато американците ни гласят "изодтзадзе"...

Magi

Защо ни будалкат? Проектът е на Росатом, оборудването е руско, ако има държавническо мислене  , защото няма да строим колиба, а АЕЦ, не са необходими търгове.  Просто се възлага на руската страна при договаряне при взаимноизгодни условия.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×