Quantcast
Млечните продукти са с най-голям скок на цените сред храните | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

Млечните продукти са с най-голям скок на цените сред храните

Заради липсата на суровина се очаква недостиг на български марки и още по-голямо поскъпване
2 078

Млечните продукти са с най-голям ръст на цените сред хранителните стоки. Кашкавалът е поскъпнал с около 47% за една година, при сиренето - 57%, маслото – с 39%, а киселото мляко – с около 40%. Така средно по борсите цените на млечните продукти да се увеличили с 40-50% от миналия ноември до сега, коментира пред Нова тв Владимир Иванов от Държавна комисия по стоковите борси и тържищата.

На щанда в магазините цените на млечните продукти се вдигат още повече и вече може да се види кашкавал за над 35 лева килограма и сирене за над 25 лв.

За сравнение цените на едро по данни на комисията по стоковите борси и тържища са следните: от миналия ноември до сега кашкавалът е поскъпнал от 12.40 на 17.16 лв. При сиренето ръстът е от 7.81 до 11.41 лв., а при пакетче масло – за една година цената е скочила от 2.02 лв. до 2.74 лв.

Основна причина за ценовия скок производителите на млечни продукти обясняват с двойно нарасналите разходи за изхранване на животните и за преработка на млякото. Увеличават се и транспортните разходи за извозване на суровината до мандрите.

“Първо, за да има мляко, трябва да има фуражи, а разходите за тях нараснаха двойно заради скока на цените на горивата и торенето. Само торовете са поскъпнали между 4 и 7 пъти за последните две години. От тук нараснаха разходите за изхранване на животните – минимум 100%”, обясни Димитър Зоров, който освен производител на млечни продукти има и ферма във Врачанския Балкан.

До 1.20 лв. е стигнала изкупната цена на суровото мляко. При това положение не може да се произведе кашкавал под 18 лв. за килограм. Само имитиращи продукти може да са толкова евтини, казва друг собственик на мандра Никодим Войнов. 

Според него вече сериозно се усеща недостигът на мляко за преработка. Затова и Никодим Войнов не изключва скоро българските млечни продукти да намалеят на щанда, което още повече ще вдигне цените им.

Ключови думи:

цени, сирене, кашкавал, мляко

Още

Ти, бай Ганьо, със Запада ли си или с Русия

05.02.2023

ДИЯН БОЖИДАРОВ

8885
От 5 февруари влизат в сила ценови тавани за руски дизел и мазут

04.02.2023

2733
Омбудсманът настоя телекомите да не вдигат цените от февруари

23.01.2023

646