Quantcast

Медия без
политическа реклама

Фермери от Пловдивско даряват 6000 тона мляко

Мандрата, с която работили, отказала да го купува заради по-евтин внос на сухи суровини

30 Май 2023
Pixabay

Фермери от Пловдивско обявиха, че подаряват близо 6000 тона краве мляко, след като преди дни внезапно голяма мандра, с която са имали договор, е отказала вече да го изкупува. "Единственото изискване е желаещите да дойдат до фермите и да си носят празни бутилки", обяви пред БНР Петър Карадамянов, чиято ферма е в с. Долна Махала.

Седем животновъди с над 800 крави от пловдивските села Мътеница, Долна махала, Горна махала и Бегово са се обединили преди няколко години в сдружение "Ривър Милк", за да отговорят на търсенето на мандрите с по-добри цени.  Днес обаче описват ситуацията като отчайваща. "Има някаква спекула, някакви задкулисни игри, които не разбираме. Всяка седмица цената за литър пада с по 5 стотинки. Вече отказват млеката ни дори на смешната цена от 50 ст. за литър. Затова взехме решение да направим този жест - да подаряваме млякото на нуждаещи се хора. Вече голяма част от млякото сме подарили", обясни Карадамянов.

Фермерът разказа, че отказът голяма мандра да изкупува суровината им, дошъл от днес за утре. "За ситуацията разбрах от шофьора на мандрата, който ме предупреди, че повече няма да взимат млякото ни. Отказът е без предизвестие, отказват ни дори на по-ниска цена“, сподели  Карадамянов.

Обяснението от въпросната фирма-млекопреработвател, чието име не се споменава, било, че няма възможност да приема повече млякото на сдружението. От "Ривър Милк" казват, че ще търсят правата си в съда и най-вече обезщетение заради неспазването на сключения договор.

Над 30 мандри също са отказали да приемат млякото, въпреки че им е било предложено без пари. Проблемът е, че млякото не може просто да се излее в канала - за да бъде унищожено, трябва да се вика екарисаж, което не е безплатно. Отговорът на мадрите, към които са се обърнали пловдивдските фермери, най-често бил, че имат достатъчно количество суровина и всички вече са над капацитета си за преработка. 

От сдружението работят по изграждане на собствена мандра, дори вече е осигурено помещение и се изготвят технологични проекти, но инвестицията е 1,5 млн. лева, което затруднява членовете в момента.

Според Карадамянов проблемът с изкупуването на краве мляко от българските говедовъди е конкуренцията на "безконтролния внос на подобие на млечни продукти", на сухи суроватки и сметани. По думите му проблемът не е във вноса на прясно мляко, което влиза у нас с цена около 70 стотински на литър. Преди да бъде отказано изкупуването на суровината на "Ривър милк", те са продавали на въпросната мандра за 60 стотински на литър.

В същото време на фермерите казват, че себейстойността на продукцията им е 85 – 90 стотински за литър.

"Предстои и малките мандри да бъдат ликвидирани, те са следващите след фермерите", прогнозира Петър Карадамянов. По думите му именно големите млекопреработватели внасят сухите суровини за производство на млечни продукти.