Медия без
политическа реклама

Контрабандата на цигари се е стопила до 1.6%

02 Ноем. 2021

Контрабандата на цигари съвсем се е стопила - през второто тримесечие на 2021 г. само 1.6% е било потреблението на цигари без бандерол, т.е. без платени данъци.

Това обявиха големите тютюноневи компании от „Инициатива срещу незаконната търговия“ на базата на традиционното преброяване на изхвърлените празни кутии цигари.

"Институциите у нас са постигнали устойчив резултат в борбата срещу контрабандата", е отчетено на онлайн представянето на резултатите пред представители на министерствата на финансите, на вътрешните работи и на икономиката, на Агенция Митници и прокуратурата.

В сравнение с първото тримесечие на тази година нелегалната търговия с цигари е намалява с  0.2 процентни пункта и с 1 процентен пункт спрямо същото тримесечие на 2020 г. За поредно тримесечие България се нареждала на първо мяст с с най-нисък дял на нелегалния пазар на цигари в страните-членки на ЕС, в които се провежда това изследване.

Преобладаващата част от нелегалните опаковки са обозначени за безмитна търговия, но има и такива с неизвестни марки, създадени единствено с цел незаконно разпространение, показва проучването. В по-малко степен се срещат и фалшификати на известни международни марки със здравни предупреждения на гръцки език - предназначени вероятно за гръцкия пазар.

Видин, Пловдив, Хасково, Пазарджик и Благоевград са градовете, в които откритите незаконни опаковки са над средното ниво за страната. Прави впечатление, че в първенеца Свиленград през последните години този път не са открити никакви безбандролни опаковки.

 

Приходи от акциз

Данните на Агенция “Митници” са съпоставими с резултатите от проучването на тютюневите компании. За второто тримесечие на 2021 г. спрямо същия период на 2020 г. приходите от акциз за цигари отбелязват ръст от 11,1% до 669,9 млн. лева, е отчел Павел Тонев, директорът на Агенция “Митници”. Ръст  от 11% се наблюдава и в количествата  освободени за потребление цигари. 

Тенденцията продължава и през третото тримесечие на 2021 г., е уточнил Тонев. Тези резултати, по думите му, били постигнати въпреки усложнената противоепидемична обстановка, както и на фона на налагането на пазара на нови продукти за пушене, които са неакцизни и целят да заменят обикновените цигари.

За периода януари - септември митниците са задържали над 24 млн. къса нелегални цигари, което е два пъти повече от същия период на 2020 г. Задържаните количества тютюн за пушене се запазват на сходни нива от около 8 300 кг, заяви още директорът на Агенция “Митници”.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата