Quantcast

Медия без
политическа реклама

Фермери се оплакаха, че ги натискат да продават млякото под 1 лев за литър

Според производители държавата трябвало да спусне минимална изкупна цена

09 Февр. 2023
Pixabay
Кравефермите у нас масово са на загуба заради ниската изкупна цена на прясното мляко, казват от Съюза на говедовъдите

Докато едни искат таван на цените на храните в търговската мрежа, други настояват за минимални изкупни цени на суровините за тяхното производство.

От Националния съюз на говедовъдите алармираха, че изкупвачите още повече ги натискат да свалят цената на суровото прясно мляко. "Фермерите са в шок, цената се срива. Очаквахме този спад, той се случва и в Европа, но там се случва постепенно, а при нас стана лавинообразно", коментира пред БНР  Михаил Михайлов, изпълнителен директор на Националния съюз на говедовъдите.

При големите ферми от 15 февруари изкупната цена на млякото ще падне на 1.05 лева за литър, а при малките има и сигнали за 80 ст. В същото време себестойността на литър мляко варира от 1.34-1.52 стотинки, тоест 30 стотинки е загубата на литър, обясни Михайлов.

Според него случващото се е феномен, защото в магазините цената на прясното мляко е двойно и тройно по-висока. "Печалбата остава неясно в кого. Лови се риба в мътна вода", смята Михаил Михайлов.

От съюза на говедовъдите сигнализират, че има вече ферми, на които е отказано да им изкупуват млякото. Много мандри предпочитали да зареждат големи количества от чужбина - от Полша, Унгария и Румъния, от където литър сурово мляко се внасял по 84 стотинки.

"Във вторник втори наш фермер се принуди да си излива млякото. Изливането обаче е незаконно, затова възниква проблемът кой ще плаща, ако трябва да бъде законно?", пита Михайлов. И обясни, че законът забранява и да бъде дарявано.

Михайлов прогнозира масови фалити на ферми. И посочва, че в някои държави като Франция и Унгария правителствата слагат минимални изкупни цени на суровото мляко, за да защитят фермерите. 

Съюзът на говедовъдите имат и още две искания - подпомагане на реализацията при изливане на млякото и също така при евентуален фалит стопанинът да получи достойна цена за животното, което ще занесе в кланицата. От бранша казват, че загубата на една крава на година е от 400 до 800 лева, дори до 1000 лева при някои ферми.

Ключови думи:

мляко, цена, говедовъди

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?