Медия без
политическа реклама

Икономиката ни губи над 1 млрд. лв. годишно без сухопътен Шенген

Заради огромните опашки на границите с Румъния и Гърция средният пробег на камионите у нас е 65 км за час

15 Апр. 2024
Средно 16 часа е престоят на тировете на граничните пунктове с Румъния.
Средно 16 часа е престоят на тировете на граничните пунктове с Румъния.

Над 1 млрд. лв. годишно са загубите за българската икономика от неприемането на страната ни в сухопътния Шенген. Загубите са от непостъпили преки и косвени данъци, от допълнителни разходи и пропуснати ползи заради огромните опашки на пунктовете на вътрешноевропейски граници.

Това заявиха от Съюза на международните превозвачи, които представиха изследване за престоя на камионите на трите основни гранични пункта -  Дунав мост 1 и 2 при Русе и Видин, както и Кулата.

Изчакването на граничните пунктове варира от 2 часа при Кулата-Промахон до два дни при Дунав мост 2 при Видин. На Дунав мост 1 при Русе престоят е средно около 10 часа. 

Това драстично забавяне е причина само на Дунав мост 1 загубата на година да е 288,5 милиона лева. На Дунав мост 2, през който минава основният трафик на българските камиони, пропуснатите годишни ползи са за близо 400 млн. лв.

Огромните опашки на граничните пунктове, без никакви условия за продължителен престой, прави шофьорската професия непривлекателна и по тази линия фирмите в бранша също търпят загуби, посочиха от браншовия съюз.

Общо транспортният сектор търпи  135 млн. евро допълнителни разходи за труд, платени от фирмите само за времето за изчакване на вътрешните граници на ЕС. Като цяло пропуснатите ползи за сектора се изчисляват на 530 млн. евро. Отделно бюджетът се лишава от 106 млн. евро ДДС и 40 млн. евро корпоративен данък, заради нереализирани приходи.

"Резултатът от изследването ни е силно притеснителен за цялата европейска икономика. За съжаление сметката ще бъде платена от българските потребители с по-скъпи стоки в магазините в сравнение с тези в Западна Европа“ обясни Николай Рашков от Съюза на международните превозвачи. Той посочи, че данните за загубите и пропуснатите ползи са още по-големи, ако се включат и проблемите при преминаване на граничните пунктове при Оряхово и Илинден.

"Пътуването на българските товари повече от седмица в Европа ни прави неконкурентни. Сметките показват, че нашите камиони за един час взимат 65 км час при среден пробег 500 км в работен ден. В същото време в Западна Европа пробегът на нашите конкуренти е 750-800 км на ден", посочи Йордан Арабаджиев, изп. директор на Съюза на международните превозвачи.

Най-натоварената митница у нас на Капитан Андреево не е включена в изследването, защото е външна граница за ЕС, но и там опашките от тирове са огромни и чакането за преминаване се точи два-три дни.

"Настояваме за евродепутати в ЕП да се изпратят хора, които са подготвени по темата "Транспорт и логистика". Това е стратегически отрасъл и интересите на страната ни трябва да бъдат защитавани. Налагането на “невидими граници“ трябва да спре", заяви Йордан Арабаджиев.

Целият подробен анализ ще бъде предаден на министрите на транспорта, на финансите и на икономиката, както и на всичките ни представители в ЕП.