facebook
twitter

Икономика

Хазната е загубила 120 млн. лв. от незаконна търговия с цигари

България продължава да е сред лидерите по брой на пушачите сред младите
369

Между 90 и 120 млн. лева е загубата на хазната от незаконна търговия с цигари през 2018 г. Това показва анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ). В същото време приходите от облагането на легалните продажби през миналата година възлизат на 3 млрд. лв., като растат стабилно от 2014 г. досега.

Според икономистите от ИПИ контрабандата с тютюневи изделия е паднала драстично и вече е под 5% от цялото потребление, или около 700 млн. къса. Независимо от това нелегалната търговия не бива да бъде подценявана. Постоянно се появяват нови незаконни марки, които нямат аналог на легалния пазар и са създадени единствено за незаконна търговия. Те се продават на цени от 50 до 70% по-ниски от тези на легалните цигари. 

До момента обаче има само няколко дребни присъди за незаконна продажба на тютюневи изделия. "Големи риби хванати няма", заяви Иван Брегов от ИПИ.  Съдебната практика показвала, че обикновено се постига споразумение с прокуратурата още на досъдебното производство - лишаване от свобода между 6 и 9 месеца с отложено излежаване и глоби от 200 до 1000 лв. Хората, които се занимават с нелегална търговия, са основно безработни, които престъпват закона от чисто социални подбуди. Проучването на ИПИ установило, че от 240 приключили дела срещу дребни контрабандисти през 2018 г. реално в изпълнение е влязла само една ефективна присъда.

Въпреки че тютюневите изделия в България са едни от най-евтините в ЕС, достъпността до тях е по-ниска в сравнение с новите страни членки, показва още анализът на ИПИ. Причината са ниските доходи у нас. С разполагаемия дневен бюджет българинът може да си купи 5.8 кутии цигари, докато средният европеец - 9.3 кутии. Това са съответно 17.1% от дневния разполагаем доход в България и 10.8% от този в ЕС. За последните четири години обаче, включително и 2019 г., с покачването на доходите цигарите станали по-достъпни за родните потребители, се посочва в доклада. 

Ниските доходи обаче не са пречка България да е сред лидерите в ЕС по брой пушачи, показват наскоро представени данни на НСИ. Общият дял на пристрастените към никотина у нас е 28.2%, далеч над средното за ЕС - 19.2%. В Швеция например само 9.8% пушат редовно. У нас 40% от мъжете и 18% от жените са редовни пушачи, т.е. нямат ден без цигара. НСИ откроява една особено тревожна тенденция за България - броят на непълнолетните пушачи е висок и расте - 42% от момичетата и 31% от момчетата на възраст между 13 и 16 години редовно палят цигари.

 

Ключови думи:

пушачи, цигари
4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Пушачите да минат на електронни цигари заради COVID-19

15.04.2020

4660 6
Гражданин издейства глоба на Боил Банов за тютюнопушене

09.04.2020

ДИЯН ИВАНОВ

13297 22
МВР-шефът: У нас няма условия за мафия

06.07.2019

2594 8

Коментари

mi6osp.

Само стотина милиона- явно много е паднало нивото на покровителите на контрабандата във властта.

Ку-Ку
снимка на Ку-Ку

Връзката между бедността и глупостта (пушенето) не е просто корелация.

eric marsai
снимка на eric marsai
Точно. Тук при нас една кутия цигари струва $25. В бедняшките квартали пушачите са над 30%, в богаташките под 10.
ефрейтора

Заглавието напомня за вица от социалистическо време : Състезавали се съветският Генерален секретар и американският Президент . Победил американецът. Информацията на ТАСС- В състезанието нашият Генерален секретар е втори а американецът-предпоследен. Та и със заглавието е така!

Влез или се регистрирай за да коментираш