facebook
twitter

Икономика

Европарламентът поряза опита на България да спре пакет "Мобилност"

700
Илияна Кирилова

Въпреки усилията, които демонстрираха българските евродепутати в защита на нашите превозвачи, транспортната комисия към Европейския парламент отхвърли предложението пакет "Мобилност" да бъде изтеглен от Европейската комисия. Това бе решено на заседанието на комисията в четвъртък, като обсъждането продължи едва десет минути. Решаващ се оказал вотът на депутати от крайнодесни политически формации от Германия и Франция.

Ако пакетът бъде приет и правилата в него станат факт, превозвачите ще трябва да се прибират на всеки четири седмици в родината си, което би било непосилно за страните в перифериите на Европа. В този сектор у нас са заети над 120 хил. души. Освен това са заложени и редица други промени, които биха довели до загуби за транспортните ни фирми. 

Българският евродепутат от ЕНП Андрей Новаков, който внесе искането за изтеглянето на пакета, призна, че резултатът от заседанието е разочароващ. Ясно е, че мнозинството е категорично срещу нашата позиция, коментира той. "Станахме свидетели на двойни стандарти. Ние говорим за необходимостта от намаляване на емисиите на вредни газове, а в същото време взехме решение да разкарваме празни камиони из цяла Европа", заяви Петър Витанов от ПЕС/БСП. 

Следващата седмица комисията по транспорт ще гласува дали да започнат преговори по пакета. В случай на положителен вот обсъждане със съвета и комисията може да има, когато новият комисар по транспорта Рована Плумб (Румъния) встъпи в длъжност.

В началото на април в Европарламента бяха одобрени трите промени в пакет "Мобилност", на които се противопоставят българските превозвачи. Пакетът, наречен още "Макрон", влезе в дневния ред на пленарната сесия на ЕП на 27 март 2019 г. по предложение на председателя на Алианса на либерали и демократи за Европа (АЛДЕ) Ги Верхофстат. На гласуването на 25 март за дневния ред за редовната сесия трима български евродепутати не присъстваха и се оказа, че точно толкова гласа са трябвали, за да падне предложението, което бе прието със 156 гласа "за" срещу 154 "против".

 

Все още няма коментари

Още

ЕП показва зъби само когато му изнася
Чехия чака хаос по границите заради новата тол система

18.11.2019

548
България нямало да отстъпи по някои точки от пакета "Мобилност"

02.11.2019

399 5

Влез или се регистрирай за да коментираш

×