facebook
twitter

Икономика

Екоминистерството най-сетне откри, че "Брикел" замърсява региона

След "Топлофикация" - Перник това е поредната централа, която ползва боклук за работата си
746
Грийнпийс
Така изглеждаше един от плакатите на протестиращите за чист въздух в Перник.

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Стара Загора най-накрая откри, че "Брикел" замърсява въздуха и гори непозволени отпадъци. Вчера инспекторите издадоха акт за спиране на мощности на свързваната с бизнесмена Христо Ковачки централа. Става въпрос за котли № 1, 2, 3, 4, 5 и 6 на горивната инсталация за производство на топлинна енергия на теца.

Мярката е наложена заради установено използване на неразрешен вид гориво - биомаса, в нарушение на издаденото комплексно разрешително на дружеството и години след като започна поредица от протести на местни жители заради мръсния въздух в Гълъбово и околията.

Това е втори случай, в който се установява използване на боклук в централи, свързани с Ковачки, след като през миналата седмица бе спряна работата и на част от "Топлофикация" - Перник. В отговор от пернишкото дружество отговориха с рекет, като спряха топлата вода на града, заплашиха със студ през зимата и обявиха, че ще съдят отговорните за спирането на инсталациите.

Складиран боклук, предназначен за изгаряне в друг ТЕЦ, свързан с бизнесмена - "Бобов дол", причини пожар под един от мостовете на магистрала "Струма" и доведе до поредна тапа на и без това претовареното трасе към Гърция. По предварителни оценки ремонтът на моста ще струва минимум 1.8 милиона лева. А от централата отрекоха отпадъците да са предназначени за тях.

Мярката за спиране на блоковете в "Брикел" влезе в сила от понеделник и ще важи до преустановяване на извършване на нарушението, става ясно от съобщението на РИОСВ.  Тази централа всъщност трябваше да бъде затворена изцяло още през 2010 г., но продължава да работи и до днес с оправданието, че има социални функции. Реалността е, че минимална част от мощностите се използват за подаване на топлинна енергия, а централата печели от високата цена за тока, произведен от така наречената когенерация.

"Брикел" трябваше да спре работа в края на 2010 г. тъй като освен комплексното разрешително, което изтече в края на 2006 г., централата беше изразходила и допълнително позволените й 20 хил. работни часа без сероочистващи инсталации, припомня "Капитал". Местната екоинспекция дори издаде заповед за спиране на блоковете на централата, която беше потвърдена и от съда.

Това обаче предизвика протести от страна на работниците, а в крайна сметка тя продължи да работи с оправданието, че Гълъбово няма алтернатива за отопление. По-късно "Брикел" получи и ново комплексно разрешително за работа.

През миналата седмица главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на екоминистерството да започне незабавна проверка в ТЕЦ "Перник", ТЕЦ "Бобов дол", "Топлофикация-Сливен" и "Брикел" - всички свързвани с Ковачки.

Междувременно в понеделник стана ясно, че след ТЕЦ "Перник" и ТЕЦ "Бобов дол" ще се обърне към съда заради серията от проверки на контролните органи и твърденията на местни жители, че централата гори отпадъци в разрез със своето разрешително. "ТЕЦ "Бобов дол" е в недоумение защо беше изпратен екип на РИОСВ-София да извърши проверката, имайки предвид, че ние не попадаме в обсега на този компетентен орган. За нас възникват въпроси, свързани с това какво се случва в институциите, които организират тази проверка", пишат още в позицията си до медиите от теца.

 

БОРБА

Проблемът с мръсния въздух не е само в Перник. Вчера например стана ясно, че Нова Загора отново ще протестира срещу замърсяването. Поредният протест ще бъде на 16 септември, съобщиха пред БНР от комитета "Нова Загора иска да диша". През юли РИОСВ - Стара Загора провери инсталацията за биогаз по сигнали на граждани и не откри нарушения, но жителите на града смятат, че от тях се крие информация, а истината е друга.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Топла вода и ток с дъх на боклук
И Рим може да изпрати боклука си в България

11.10.2019

1742 12
Енергетиката - тъмно минало, мръсно бъдеще

Коментари

TRIF007

Няма лошо да работят централите ама да им се подмени горивото на природен газ. А газ откуде? Ами откъдето се снабдяват и другите електроцентрали на природен газ - най евтиният доставчик.

Самуил Петков

Природен газ - въглеродни квоти ..

Алтернативни ВЕИ горива - няма квоти..

 

Така е в ЕС..!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×