facebook
twitter

Икономика

Бюджетът покрива със 75 млн. лв. по-евтиното пътуване на пенсионери и полицаи

417

Безплатното или по-евтиното пътуване за няколко категории пътници ще струва догодина 74.8 млн. лв. Толкова отделя държавният бюджет, за да компенсира намалените приходи на превозвачите, сключили договор за обществена транспортна услуга.

Сумата е с 5.3 млн. лв. по-висока в сравнение с тази година. От по-ниската тарифа на автобусния градски и междуградски обществен транспорт, както и на жп транспорта, се възползват ученици, студенти, пенсионери, многодетни майки, хора с увреждания. Полицаи и военни пък пътуват безплатно.

Оказва се обаче, че списъкът на правоимащите да пътуват безплатно с обществен транспорт е доста раздут. Тази привилегия имат също така служителите на ДАНС, на Държавната агенция "Технически операции", на Държавната комисия по сигурност на информацията, както и на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Съдебните заседатели също се возят безплатно за участието си в съдебни заседания.

В мотивите към Закона за държавния бюджет не е посочена информация за броя на държавните служители с право на безплатно пътуване. Що се отнася до жп транспорта, пенсионерите и учещите се са най-масовите клиенти на все по-затъващото финансово БДЖ. С влак те пътуват с 50% намаление. За продажбата на по-евтини билети БДЖ ще получи догодина 13 млн. лв. като компенсация. Други 45 млн. лв. ще бъдат дадени на превозвачите с договори по вътрешноградския и междуселищен обществен превоз, като сумата е с 5 млн. лв. повече от тази година.

За безплатното пътуване на държавни служители са заделени 16.8 млн. лв., което е с 300 000 лв. повече от тази година. Предвижда се размерът на субсидията за по-евтиния обществен транспорт за 2021 и 2022 г. да се запази в същия размер.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ГЕРБ отказа 5 лв. по-високо обезщетение за безработица

17.09.2020

350
Вместо за инвестиции кабинетът харчи за заплати, пенсии и помощи

14.09.2020

МИЛА КИСЬОВА

2255
Парламентът спасява НЗОК от съдебни дела за стари дългове

11.09.2020

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1505 3

Коментари

tatyana1

За пенсионери и ученици в градския транспорт решенията (ако изобщо има такива) са на общините и съответно парите са от общинските бюджети, не от държавния.

Влез или се регистрирай за да коментираш