Quantcast

Медия без
политическа реклама

Бивш шеф на КЕВР: Двойните тарифи стимулират икономиите

14 Септ. 2022
Илияна Кирилова

Двойни тарифи за енергия ще стимулират икономиите. Това каза във връзка с идващата зима и високата инфлация бившият шеф на КЕВР Станислав Тодоров в ефира на бТВ. „Разумно е, когато има риск да започнеш да спестяваш. Колкото по-рано го направиш, толкова по-добре. Елегантният начин да си стимулират икономиите е с т. нар. блок-тарифи (по-ниска цена до определено ниво на консумация - б. а.). Например за двустаен апартамент абонат плащал 100 лв. да продължава да плаща толкова“, предлага Тодоров. Според него обаче за домакинствата, чиято консумация и съответно сметките са били големи, защото не пестят е редно те плащат надлимитния разход по по-висока тарифа. „По този начин ще бъде стимулирано разумното използване на енергията. Подобно решение може да се приеме от кабинета и от КЕВР“, смята бившият шеф на енергийяния регулатор.

Тодоров смята още, че големият проблем сега не е толкова за хората отопляващи се на газ или с парно, а за тези ползващи дърва и пелети. „За тях трябва да се помисли сега, а не после, когато ще е късно. Най-скъпо ще е за тези домакинства да започнат да се отопляват с електрически печки“, смята той.

Във връзка със споровете за доставките на природен газ, бившият шеф на КЕВР каза, че забавянето на газовата връзка с Гърция само с месец е нанесла загуби на българските потребители от 150 млн. лв. заради високите цени на метана през септември. „За октомври цената на газа ще падне с 30% и поне 20 на сто от това поевтиняване се дължи на пускането на интерконектора, което се очаква да стане в първия ден на следващия месец. През ноември, когато няма да има вече танкер от САЩ цената ще скочи отново с 30%“, прогнозира той. Според него служебното правителство няма стратегия за осигуряване на синьо гориво за зимата. По думите му всички са разбрали, че руснаците не искат да ни продават газ, само кабинетът - не. Тодоров смята, че хубавата новина е поевтиняването на газа на европейските пазари в последните седмици.

Бившият шеф на КЕВР коментира и мерките обявени днес от Урсула фон дер Лайен, казвайки, че част от тях вече били приложени в България с фиксираната цена на тока за бизнеса, приета от последното народно събрание. „Всички компенсации идват от свръхпечалбите на държавните АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Марица-Изток“-2 и НЕК. Не сме направили само налагането на това решение и за частните производители на енергия, каквато е препоръката на ЕК. Това може да стане единствено със закон, за това имаме нужда от стабилен парламент, който да защитава интересите на българските потребители в кризата“, припомни Станислав Тодоров

Относно проблемите на столичната топлофикация, която има дългове само към Булгаргаз от над 1 млрд. лв, Тодоров каза, че е време да се спрат кражбите и политическата намеса в дружеството.

Още по темата