Медия без
политическа реклама

Авиокомпаниите летят към рекордни печалби за 2023 г.

И у нас се отчита силен ръст

05 Юни 2023Обновена
ЕПА/БГНЕС

Авиокомпаниите по света най-вероятно ще постигнат рекордни печалби тази година. Международната асоциация на въздушния транспорт (IATA) удвои прогнозата си за печалбите на сектора за 2023 г. на почти 10 млрд. долара, стана ясно на годишната среща на организацията в Истанбул. Данните са цитирани от британския в. "Гардиън". В същото време генералният директор на асоциацията Уили Уолш отхвърля обвиненията, че цените на билетите са прекомерно високи, като твърди, че печалбата на компаниите е "тънка колкото вафлена коричка". Според него причина за високите цени са огромните разходи, налагани от контракторите.

След като загуби 183 млрд. долара през пандемичните години, секторът очаква "печелившо, безопасно, ефективно и устойчиво бъдеще", казва Уолш. IATA очаква годишни приходи от 803 млрд. долара тази година и нетна печалба от 9,8 млрд. долара - повече от двойно увеличение спрямо прогнозите от декември. Очаква се броят на пътниците в глобален мащаб да достигне 4,35 млрд. души, което е около 96% от последните нива преди пандемията през 2019 г. Ръстът до голяма степен се движи от отварянето на Китай, но в цял свят има повишено търсене.

Високите цени на горивата и инфлацията са отговорни за покачващите се цени, твърдят от IATA. Според тях, като се приспадне инфлацията, цените в момента са на нивото от 2019 г. От асоциацията изчисляват, че средната печалба от един пътник е едва 2,25 долара. "С тези пари не можете да си купите даже билетче за метрото в Ню Йорк. Това не е устойчиво ниво на печалба. Но като се има предвид, че през 2020 г. загубихме по 76 долара на пътник, скоростта на възстановяване е стабилна", коментира Уолш.

Тази година в голяма степен се очаква да бъде и по-спокойна след истериите от 2022 г. с липсата на персонал, изгубените багажи, огромните закъснения, а след това и стачките. Разбира се, остават всякакви проблеми - и с контрола на трафика, и с бавното производство, а също и с отделни компании. Уолш обвини летищата, че прехвърлят цената на собствената си некадърност върху авиокомпаниите, като даде за пример амстердамското "Схипхол", което според него изместило "Хийтроу" от първото място за най-лошо летище на света. "Схипхол" вдигнаха летищните такси с 12% след краха през 2022 г., който сами си предизвикаха, коментира шефът на IATA.

 

Силно представяне и на нискотарифните превозвачи

Излизането от кризата се забелязва и от данните за силното представяне на нискотарифните авиокомпании "Уиз Еър" и "Райънеър", коментира британската телевизия "Скай". "Райънеър" съобщи, че е превозила 17 милиона пътници с над 94 400 полета през май - рекорд за един месец. Предишното най-добро изпълнение бе през август 2022 г., когато в рамките на месец бяха превозени 16,9 милиона пътници. Спрямо май 2022 г. сега ръстът е с 10% въпреки отменените над 300 полета поради стачки на контрола на въздушното движение в Европа.

Ирландската нискобюджетна авиокомпания отчете и рекордни печалби от 1,4 милиарда евро за последните 12 месеца към 31 март. И си постави за цел да увеличи броя на пътниците с 10% до общо 185 милиона през новата финансова година.

Междувременно унгарският превозвач "Уиз Еър" съобщи, че малко над 5 милиона души са летели с неговите самолети през май, което е 22,1% увеличение спрямо май 2022 г. Миналия месец нискотарифният превозвач обяви по-нататъшно разширяване, включително добавяне на нови самолети и разклоняване към нови дестинации като Албания.

Доказателство за възраждането на авиоиндустрията са и данните за увеличение на пътниците на летище Хийтроу, отбелязва "Скай нюз". За първите три месеца на годината скокът е със 74% в сравнение с януари до март през 2022 г. Въпреки това летището отчита загуби и предупреди акционерите, че е малко вероятно да получат дивиденти през 2023 г.

 

И у нас се отчита силен ръст

У нас двете морски летища в Бургас и Варна също отчитат силен ръст на пътниците от началото на годината в сравнение с миналата година. По данни на фирмата-концесионер през април пристигналите чуждестранни туристи са с 45% повече от миналата година и дори с 28% повече от предпандемичната 2019 г. За май са планирани 807 полета на двете морски летищата, което е с 27% повече от миналата година. 

На базата на ранните записвания очакванията са на двете летища тази година да бъдат обслужени 3,8 милиона пътници, което е 22% ръст спрямо предходната година, но все още е под нивото от 2019 г. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

авиация

Още по темата