Quantcast

Медия без
политическа реклама

АИКБ: Фирми, затворени заради COVID-19, да не плащат такса смет

Бизнесът иска още промени в Закона за извънредното положение

Бизнесът иска промени за ДДС, за осигуровките, за общинските налози и др. заради извънредното положение. Асоциацията на индустриалия капитал е подготвила пакет с конкретни предложения за "смекчаване на икономическите последици" от  коронакризата и настоява правителството, работодателите и синдикатите да ги обсъдят на заседание на тристранния съвет още утре, в понеделник.

 

АИКБ настоява фирмите, затворени заради епидемията, да бъдат освободени от такса "смет" и сграден данък за месеците, през които не са работили.  И още: да се отложи внасянето на ДДС по фактури, които не са платени; на блокираните заради коронавируса микропредприятия - с персонал до 9 души, да бъдат изплатени компенсации - еднократно по 1000 лева; държавата и общините да не събират наеми от фирмите наематели за месеците на извънредното положение.

От АИКБ припомнят, че Законът за извънредното положение изобщо не мина през обсъждане в тристранния съвет, защото се налагаше спешно да бъдат задействани ключови мерки. Но сега настоява за дискусия по допълнителни мерки, които могат да смекчат икономическата криза.

Работодателската организация предлага предприятията да получат експресна помощ - в пари или в натура, за дезинфекция на работните помещения, за осигуряване на лични предпазни средства и дезинфектанти - според броя на заетите по трудов договор.

АИКБ посочва, че в момент, в който превозът на стоки е критично важен, а е силно затруднен, България трябва да замени хартиените товарителници с електронни. Използването на е-товарителница води до пестене на време, по-добра отчетност, по-добър контрол от страна на държавните органи, има екологичен ефект и води до подобрение в междуфирмената задлъжнялост, подчертават от организацията.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?