Медия без
политическа реклама

Жалба в Ермитажа: голите скулптури развращават младежта

Музеят бе посъветван да ги скрие в отделно помещение с надпис 18+

11 Апр. 2021
снимка: Синхуа/Легион

Голите скулптурни фигури развращават непълнолетните. Музеят да ги прибере в отделна зала, обозначена като 18+. Това гласи жалба, подадена до държавния музей в Санкт Петербург и цитирана от РИА "Новости". 

Директорът на Ермитажа Михаил Пиотровски и екипът му са дали по-рано през седмицата пресконференция, в която разясняват експозиционната програма на музея след ковид ограниченията. Тя обаче се е превърнала в повод за обсъждане на един "традиционен въпрос, който постоянно съществува в музейния живот" - за показа на разголени произведения на изкуството. В общинската администрация е депозирана жалба от частно лице, което се оплаква от негативното влияние на творбите върху непълнолетните посетители. Тя била препратена от градските власти към Ермитажа. 

"Ние сме изключително интерактивни - често ни пишат, мнозина се жалват, понякога доста агресивно. В част от писмата има и важни предложения и искания, които вземаме предвид. По-рано се смеех, когато ни казваха, че разголените скулптури развращават младежта. Но ето че се получи официална жалба, която пристигна през официалните органи, и се налага да й отговорим", заяви Пиотровски пред руски журналисти. 

„Проблемът не е само в писмото, но и в реакцията, която то предизвика – казва Пиотровски. – Това е симптом, че не всичко е наред с общественото здраве в Русия.“ Директорът на Ермитажа уточнява, че музеят е особена територия, където „можеш да правиш това, което не може на улицата“: „Не може навън да ходиш гол. Не трябва да поставяш разголени скулптури близо до училище, наистина не трябва. В музея има други правила и те се определят от музея. Може просто да не ходиш на музей, но не може да нареждаш на музея какво да прави".

„Жалби като тази трябва да бъдат препращани към психиатър“, се казва в изявление за медиите на Валери Фадеев, председател на Съвета по човешките права към президентството.

Това не е първият случай от този род в Русия. През 2016-а в Санкт Петербург се разрази скандал с копие от "Давид" на Микеланджело, което бе поставено на улицата като реклама на изложбата "Микеланджело. Сътворението на света". След като гражданка подаде жалба към детския омбудсман, сред жителите на града бе проведено допитване дали трябва статуята да се облече. Резултатите оставиха "Давид" във вида, в който Буонароти го е създал. 

Подобен краен консерватизъм не е запазена марка за съвременна Русия. Микеланджело е пострадал от цензурата още след нарисуването на Сикстинската капела, когато второразряден художник, останал в историята с прякора "Брагетоне" (гащите), е бил нает да придаде  известно благоприличие на голите фигури, излезли изпод ръката на ренесансовия майстор. В наши дни пък социалната мрежа "Фейсбук" има дълга история на цензура спрямо изображенията на гърди или полови органи - дотолкова, че биват изтрити и постове, показващи картини или скулптури от световната художествена съкровищница. 

Още по темата