Quantcast

Медия без
политическа реклама

Възобновяват дела срещу мъртвия Джако

Нов закон разшири давността при сексуално насилие срещу деца

04 Яну. 2020
EPA/BGNES
Майкъл Джексън поздравява фенове пред съдебната зала в Санта Барбара, Калифорния, през януари 2004 г.


Двамата мъже, обвиняващи в документалния филм „Да напуснеш Невърленд” починалата през 2009 г. попзвезда Майкъл Джексън в сексуални злоупотреби, могат да предявят съдебни искове срещу две от неговите компании, постанови съд, съобщава Би Би Си.

Уейд Робсън и Джеймс Сейфчък твърдят, че са били сексуално малтретирани стотици пъти от певеца в края на 80-те и началото на 90-те години, докато са гостували в неговото ранчо, в присъствието на негови служители. Във филма на HBO „Да напуснеш Невърленд” Сейфчък и Робсън разказват в продължение на четири часа как певецът се е възползвал от тях, когато са били деца, съответно на 10 и 7 години. 

От семейството на Краля на попа отрекоха всички обвинения и описаха лентата на режисьора Дан Рийд като „публичен линч“. 

През 2014 г. по-ниска съдебна инстанция не позволи на двамата мъже да заведат съдебни дела, защото според закона за давността в щата Калифорния исковете за сексуално насилие в детска възраст трябваше да бъдат подадени преди обвинителят да е навършил 26 години. Нов нов закон, който влезе в сила на 1 януари, удължи срока до 40-ия рожден ден на ищеца.

След решението адвокатът на Робсън и Сейфчък Винс Финалди каза: „Радваме се, че съдът призна силната защита, която Калифорния осигури за децата жертви на сексуално насилие, съгласно новия закон на щата за разширяване на давността”. 

Хауърд Вайцман, адвокат на наследниците на Джексън, заяви: „Решението на Апелативния съд просто възражда съдебните дела срещу компаниите на Майкъл Джексън, в които абсурдно се твърди, че служителите на Майкъл по някакъв начин са отговорни за сексуално насилие, което никога не се е случило“.

Още по темата