Quantcast

Медия без
политическа реклама

Уди Алън пред Алек Болдуин: Ще направя още един филм

Актьорът, убил на снимачната площадка, интервюира режисьора, обвинен в сексуално посегателство срещу дъщеря си

29 Юни 2022
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Уди Алън и Дилън Фароу в днешно време.

Уди Алън рядко дава интервюта и още по-рядко се появява в ефир (а когато все още печелеше номинации и награди "Оскар", дори не ходеше на церемонията в Лос Анджелис). Вчера обаче 86-годишният режисьор излезе на живо за интервю в Инстаграм профила на Алек Болдуин. Ден по-рано актьорът обяви предстоящото интервю с думите: "Нека да започва с това, че имам нулев интерес срещу осъждането от случайни хора и лицемерно набожните постове тук. Очевидно съм човек, който има своите разбирания и не ми пука за нечии спекулации. Ако вярвате, че трябва да се води процес под формата на документален филм в HBO, това си е ваш проблем". 

Болдуин има 2.4 милиона последователи в социалната мрежа и е играл в три филма на Уди Алън - "Алис" (1990), "На Рим с любов" (2012) и "Син жасмин" (2013). Той описа филмите на режисьора като "топла баня, която кара всичко да изглежда ОК".  

"Може би ще направя още един филм. Но вълнението е изчезнало", каза Алън. "Когато снимах филм преди, той излизаше в киносалоните в цялата страна. Сега, когато направиш филм, остава няколко седмици в киносалоните, може би шест или четири, а след това отива направо на стрийминг.. Не е същото, не ми харесва толкова", обясни режисьорът. "Беше чудесно усещане да знаеш, че 500 души едновременно гледат филма ти."

"Не знам как се чувствам сега относно правенето на филми. Ще направя още един и ще видя как е", заключи той относно плановете си. 86-годишният Алън е един от най-продуктивните автори в съвременното кино. Той е режисьор и сценарист на 49 филма, като произвежда по един почти всяка година от края на 70-те насам. Уди сам е цял жанр в американското независимо кино, въпреки предизвикателствата на възрастта и сблъсъците със закона и морала. Не работи с големите холивудски продуценти, сам пише сценариите си, доскоро често се появяваше и в актьорско амплоа. 

Проблемите му започнаха, след като бившата му съпруга Миа Фароу го обвини в сексуално посегателство над 7-годишната му доведена дъщеря. Законът не се е произнесъл относно вина на Уди Алън, но той бе практически "канселиран": 48-ият му филм "Един дъждовен ден в Ню Йорк" изобщо не стигна до екраните в САЩ, макар да имаше известен успех в Европа, а последният - "Фестивалът на Рифкин" бе пуснат в 26 кина на Америка само за да стигне до катастрофалния боксофис от 24 000 долара. 

В интервюто на Болдуин обаче липсваха щекотливи въпроси за обвиненията на Миа Фароу и отношенията между Уди Алън и дъщеря му Дилън. Самият режисьор се защитава в своята автобиографична книга Apropos of Nothing, а наскоро излезе и сборникът му с есета Zero Gravity. HBO посвети на секс скандала своя документален филм "Алън срещу Фароу", в който са включени непоказвани по-рано документални кадри със 7-годишната Дилън, която разказва за скорошния инцидент. След премиерата на филма Уди Алън публикува изявление, в което нарече обвиненията "неверни и позорни". 

В разговора, по време на който връзката прекъсна три пъти, бе отбягвана и другата "опасна" тема - обвиненията срещу Болдуин, който на снимачната площадка застреля фатално операторката на уестърна "Ръжда" Халина Хътчинс с реквизитен пистолет. Това се случи през октомври 2021 г., а все още няма развитие по случая. Освен актьор Алек Болдуин е и продуцент на злополучния филм.

Още по темата