Медия без
политическа реклама

Тина Търнър съди имитаторка за прекалена прилика

09 Ноем. 2021
Cofo Entertainment
Реклама на трибют шоуто с Доротея Флетчър.

Тина Търнър, която този месец ще навърши 82 години, заведе дело срещу своя имитаторка, с близо 50 години по-млада от нея, която участва в трибют шоу, наречено Simply The Best.

Адвокатите на музикалната икона твърдят, че в рекламните си материали певицата Доротея Коко Флетчър, работеща в Германия, прилича твърде много на легендарната певица и може да заблуди феновете, че самата тя е част от шоуто. 

Делото на Търнър е заведено срещу компанията, която представлява Флетчър, Cofo Entertainment, която работи и с други имитатори на знаменитости, звезди като Елвис Пресли, „Бийтълс“ и Франк Синатра.

Съдебният спор вече е достигнал до Федералния съд на Германия. Миналата година Търнър спечели първото дело, което заведе срещу компанията след излизането на рекламни плакати на Simply The Best. Съдия в Кьолн реши, че изображенията наистина може да бъдат заблуждаващи за обществеността.

Въпреки това изпълнителката на Proud Mary загуби на втората инстанция, след като защитата на компанията се позова на свободата на артистично изразяване на имитаторката.

Керстин Шмид от защитата  на Търнър сега се опитва да убеди съда, че свободата на артистично изразяване важи за произведенията на изкуството, а не за рекламните материали. Според Шмид, „Търнър би искала сама да решава кога и как нейното име и изображение ще бъдат използвани за търговски цели“.

Адвокатът, представляващ развлекателната компания, Брунхилде Акерман, твърди, че това не трябва да е проблем, защото по условие имитаторът трябва да прилича на действителния изпълнител — това биха искали феновете от него. Акерман смята, че само „хронично глупав човек, който гледа на всичко повърхностно“, би сбъркал оригинала и имитаторката.

Съдията на втората инстанция също повдигна въпроса относно мотивацията на Търнър да заведе дело — дали тя вижда в имитаторката, която ѝ отдава почит, своя съперничка.

В интернет в момента може да се намерят рекламни материали на трибют шоуто и на тях ясно е написано „С Доротея Флетчър като Тина Търнър“, при това името на имитаторката е с по-големи букви от това на истинската звезда. 
 

***

В последния ден на октомври Тина Търнър беше официално въведена в Залата на славата на рокендрола за втори път — сега и като соло изпълнителка (първия път като част от дуета Айк и Тина Търнър). Сред звездите, които ѝ отдадоха почит, бяха H.E.R., Кийт Ърбан и Кристина Агилера. Търнър беше въведена в залата от Анджела Басет, актрисата, която изигра нейната роля в биографичния филм „Тина“ (What's Love Got To Do With This).

Още по темата