facebook
twitter

Култура

Скандал между "Кристис" и Египет за скулптура на Тутанкамон

353
снимка: Christie's

3000-годишна скулптура на вечно младия Тутанкамон ще бъде продадена тази седмица въпреки протестите на Кайро. От аукционната къща "Кристис" очакват 28.5-сантиметровата реликва от Долината на царете да донесе повече от 4 милиона паунда в четвъртък.

"Файненшъл таймс" съобщи, че това е първата египетска статуетка, която излиза на пазара от 1985 г. насам. Изящната глава на фараона идва от частната колекция на Resander от древно изкуство. За последен път екземпляр от тази колекция е продаден от "Кристис" през 2016 г. за 3 милиона паунда. 

Египетските власти, които следят безпрецедентната колекция от антики от северната част на Африка, искат да спрат търга и реликвите да бъдат върнати на Египет. "Посолството на Египет в Лондон поиска от британското министерство на външните работи и аукционната къща да спрат продажбата", каза на 10 юни представител на външното министерство на страната. Бившият министър по антиките Захи Хавас пък заяви, че шедьовърът, който ще бъде продаден тази седмица, е "откраднат" през 70-те години от храмовия комплекс в Карнак. "Собствениците са дали невярна информация. Те не са показали никакви законови документи, за да докажат собствеността си."

От аукционната къща обясниха, че древното произведение на изкуството е придобито от настоящия собственик от търговец, базиран в Мюнхен, през 1985 г. "Древните предмети не могат да бъдат проследени в продължение на хилядолетия", се казва в изявление на "Кристис". "Изключително важно е да се установи собствеността и правото ни да продаваме, което очевидно сме направили. Ние няма да предлагаме за продажба обект, за който имаме притеснения относно собствеността или произхода",  добавят от "Кристис".

Британското външно министерство е в контакт с египетските власти, но не се очаква да се намеси.

Ключови думи:

Тутанкамон, Кристис
Все още няма коментари

Още

Реставрират саркофага на Тутанкамон 97 години след откриването му

18.07.2019

295 2
Български филм с голямата награда на филмовия фестивал в Котбус

10.11.2019

581 8
„Климатична стачка“ е словосъчетанието на 2019 г.

07.11.2019

295 5

Влез или се регистрирай за да коментираш

×