Медия без
политическа реклама

£ 12 млн. за рисунка с молив 7x7 см 

„Глава на мечка“ на Леонардо ще бъде продадена на търг в Лондон

09 Май 2021
 Рисунката на Леонардо.
Christie's
Рисунката на Леонардо.

Рисунка на Леонардо до Винчи с размери 7 на 7 см, представляваща глава на мечка, се продава в Лондон от „Кристис“. Тя ще бъде изложена в Ню Йорк и Хонг Конг, преди да бъде пусната на търг и се според аукционната къща се очаква цената ѝ да достигне между 8 и 12 милиона паунда.

Бен Хол, ръководилят на отдела за произведения на стари майстори в „Кристис“ Ню Йорк, описа работата като „една от най-важните ренесансови творби, които все още се намират в частни ръце“.

Той каза: „Творбата е била собственост на някои от най-изявените колекционери на стари майстори векове наред, такъв е и настоящият ѝ собственик, който я притежава от 2008 г.“. 

„Показвана е от престижни музеи и е предизвиквала възхищение по целия свят. За „Кристис“ е чест да представи тази работа на Леонардо на пазара.“

Малката рисунка, озаглавена „Глава на мечка“ е направена със сребърен молив върху бледо розово-бежова хартия.  Била е излагана в музеи, включително Националната галерия в Лондон, където през 2011 и 2012 г. бе част от изложба с произведения на Леонардо.

Рисунката ще бъде бъде показана в Лондон от 1 до 6 юни, преди да бъде продадена на 8 юли.

***

Най-високата цена за рисунка на търг е постигана от работа на Рафаело. Това е скица с въглен върху хартия, с размери 38 на 28 см., наречена „Глава на апостол“, която на аукцион на „Сотбис“ през 2012 г. е купена за 29.7 млн. паунда  ($47.8 млн.). „Глава на апостол“ е подготвителна скица за картината с библейски сюжет „Преображение", която се намира във Ватиканския музей в Рим.