facebook
twitter

Култура

Пикасо ще се продава едновременно в Хонконг, Париж, Лондон и Ню Йорк

"Кристис“ планира глобален търг от 4 световни арт центъра
93
 Снимка Christie's
Пабло Пикасо, „Алжирски жени“ (версия F), 1955 г. (очаквана цена $25 млн.)

Докато на някои места по света културните събития се връщат към свободното провеждане, другаде пандемията продължава да ги зачертава от календара на арт пазара: аукционната къща “Кристис” обяви, че се отказва от големите си вечерни търгове в Ню Йорк (традиционно те се провеждат през май). Сега вместо поредица от търгове ще се проведе един, но в четири града в четирите края на света. Той ще бъде излъчван пряко онлайн. 

На 10 юли "Кристис" ще представи ONE - глобално аукционно събитие от нов вид, което предлага импресионистично и модерно, следвоенно и съвременно изкуство от 20-и век.

Използвайки стрийминг технологията, първият по рода си търг в щафетен стил ще се излъчва в реално време през часовите зони от четири от най-големите световни центрове на изкуството: Хонконг, Париж, Лондон и Ню Йорк. Ще се продава колекция от изключителни творби в рамките на четири последователни сесии, които започват от Хонконг и продължават през Европа и Америка.

"Ние преосмисляме как работим с произведенията и начина, по който ги представяме както на посветени колекционери, така и на света като цяло — отбелязва Алекс Ротер, който ръководи отдела за Следвоенно и съвременно изкуство в аукционната къща. — С бързото сливане между виртуалния и физическия свят почувствахме, че е жизненоважно да посрещнем тази нова реалност с иновативна платформа. За на можем безопасно да изследваме нови начини за представяне на изключителни произведения на изкуството на нови колекционери и на тези, с които си партнираме от поколения в изграждането на техните колекции. И така, започваме отново, с ONE"

По света все още цари несигурност около прекратяването на карантината и изборът на хибриден формат, който - както обещава "Кристи" - ще бъде достъпен "както за офлайн, така и за онлайн аудитория", изглежда много уместно решение. В прессъобщението на аукционната къща се посочва, че във всеки от четирите града "наддаването ще бъде предшествано от възможности за публично показване на произведенията, организирани в съответствие с всички правила актуални към този момент за всяко място" и че "офертите могат да се дават онлайн по канала на "Кристис" LIVE. Там, където инструкциите на местните власти позволяват, аукционните къщи ще отворят за клиенти и за телефонни залози.

"Кристис" продължава да събира обекти за предстоящия търг, но вече е известно, че сред предложените в Ню Йорк шедьоври ще бъде картината на Пабло Пикасо „Алжирски жени“ (версия F) (17 януари 1955 г.) с приблизителна оценка около 25 милиона долара и почти двуметровото платно на Ед Ръш "Ани" (1962 г.)  с оценка 20-30 млн. долара. В Хонконг ще бъде изложена голямата червена картина на Дзао Уо-ки "10.21.63" (оценка над 10 млн. долара).

Междувременно “Сотбис” все още не се отказва от плановете си да проведе нюйоркския търг на изкуство от ХХ век (отложен от първата половина на май) в края юни.  

Очакваме, че дотогава ще бъдат премахнати редица ограничения и съответните власти ще потвърдят, че можем да действаме — казват от аукционната къща в съобщение за медиите. — Клиентите и посетителите, които искат да видят картините предварително и да участват в търга,  могат да разчитат на засилени предпазни мерки и различни интересни и оригинални решения - лично присъствие или онлайн преглед и подобрени виртуални възможности."

Сред най-интересните предложения на "Сотбис" са "Триптих, вдъхновен от "Орестия" на Есхил" (1981) на Франсис Бейкън с предварителна оценка над $60 млн. и "Бяла мазка с четката" на Рой Лихтенщайн от 1965 г. ($20–30 млн.)

Все още няма коментари

Още

$192 млн. донесе виртуален благотворителен търг на изкуство

01.08.2020

102
Банкси, Рембранд и Пикасо събират пари за болница във Витлеем

27.07.2020

175
Оригинал на Рубенс изскочи изпод вековен слой прах

Влез или се регистрирай за да коментираш