Quantcast

Медия без
политическа реклама

Седем летни концерта с Мира Кацарова

10 Юли 2019

От 11 юли

След априлската премиера на Electronic Dreams - най-новата концертна програма на джаз певицата Мирослава Кацарова, дойде време и за лятно турне. Концертите започват този четвъртък от клуб "Ментол" във Варна, в петък вечер Мира е в Созопол, а през август и септември тя ще пее в София, Пловдив, Благоевград и на Джаз фестивал Казанлък. Това е седмата тематична концертна програма на Мирослава Кацарова след Singin'n'Swingin', CINEMA, Blue Moon: Songs of Billie Holiday, Desafinado LIVE, The New Standards и April in Paris.

Тя и триото на Мирослав Турийски създават програма, която съчетава глас, акустични инструменти и електронни изразни средства. Сред новия репертоар са двете авторски композиции на Турийски по нейни текстове - "Пробуждане" и "Теменужена". Програмата на концертите включва и изпълнения от предишни албуми на Мирослава Кацарова като "Иронично" (по неин текст и музика), "Парфюми" (музика Веселин Веселинов-Еко), "Музика, мартини и дим", "Бяло в бяло" (отново по неин текст и музика на Румен Тосков-Рупето) и др. Сред акцентите в програмата е пиеса на един от най-значимите европейски джаз музиканти на миналия век - шведския композитор и пианист Есбьорн Свенсон.От песенната традиция на XX в. Мира Кацарова избира песни на "Бийтълс", Ленард Коен и Луис Бонфа, които претворява заедно със своя творчески партньор Мирослав Турийски. В смесването на електронно и акустично звучене се включват още двама музиканти - Александър Леков (басет и бас китара) и Младен Димитров (барабани и програминг). Визуалната среда на концертите е дело на Павел Червенков. 

Освен като певица Мира Кацарова е позната като дългогодишна водеща на няколко предавания в ефира на радио Джаз FM и организатор на Пловдив джаз фест. В четирите му досегашни издания са гостували някои от най-големите имена в световния джаз - Кърт Елинг, Ян Гарбарек, Дейв Холанд, Елиане Елиас, Крис Потър, Майк Стърн, Джошуа Редман, Дони Маккаслин, Джейсън Моран, Влатко Стефановски, Розалия де Соуза и др.

Ключови думи:

Мира Кацарова, джаз