Quantcast

Медия без
политическа реклама

Руски продуцент обвини критиците на най-скъпия сериал в расизъм

18 Февр. 2022
Amazon Prime Video
Дъщерята на Краля на джуджетата, принцеса Диса (София Номвете) и елфът Арондин (Исмаел Круз) в кадри от тийзъра на „Властелинътхна пръстените: Пръстените на властта“.

Александър Роднянски, руският филмов продуцент с най-много международни отличия и влияние, обвини руските зрители, недоволни от първия трейлър на предстоящия сериал „Властелинът на пръстените: Пръстените на властта“, в расизъм. Мнението му по темата бе публикувано в профила му в Инстаграм. 

Преди няколко дни платформата Amazon Prime най-накрая представи първия тийзър за един от най-очакваните сериали за тази година, базиран на вселената на Джон Р. Толкин — припомня  Роднянски и признава, че е останал разочарован от качеството на видеоклипа. Като фен на трилогията на Питър Джаксън той се надявал да види нещо по-професионално и артистично близко до филмите на новозеландеца. Но текстът му всъщност е за друго — за реакциите на рускоезичната публика към присъствието на черни актьори в него. Работата е там, че във филма елфът Арондин (Исмаел Круз) и дъщерята на Краля на джуджетата, принцеса Диса (Сафия Номвете), са чернокожи. 

„И се почна... Активните потребители в рускоезичната част на интернет тръгнаха на „кръстоносен поход" под мотото „В Средната земя не може да има чернокожи, елфите могат да бъдат само бели, както, разбира се, и джуджетата. Сред аргументите има един фалшив цитат на Толкин и дори "научно обоснованото" мнение, че "джуджетата прекарват целия си живот под земята и няма откъде в кожата им да се появи меланин“.

„По логиката на възмутените в света, описан във филма, е естествено да има дракони, магьосници, назгули и хилядолетни елфи… Но присъствието на чернокожи е обидно своеволие на създателите на сериала, противоречащо на намеренията на Толкин“, пише продуцентът.

Никога няма да мога да разбера тази позиция — продължава Роднянски — защото вярвам, че: първо, в един измислен свят може да има всичко. Второ, светът на екрана трябва да отразява днешната реалност. А тя е мултинационална. И трето, правилото да не вярваш на хора, които казват "Не съм расист, но...", никога не ме е подвеждало. Тази фраза е първият признак на расизъм".

Продуцентът припомня и друг любопитен факт. Оригиналната трилогия на Питър Джаксън сега е възприемана като канон, но при появата ѝ количеството хейт изобщо не беше по-малко, отколкото днес към сериала. „Ако сега публиката се възмущава от цвета на кожата на героите, тогава проблем беше полът им. Хората бяха изненадани, че във филмите има толкова много жени, а елфическата принцеса Арвен владее меча по-добре от повечето мъже“.

С каква скорост се променя светът — заключава Роднянски. — Колко бързо свикваме с новата реалност. Но все пак - колко емоционално реагираме на промените“.

Сред филмите, продуцирани от Роднянски, са „Размахвайки юмруци“ (спечелил в секцията „Особен поглед“ в Кан), „Върлината“ (наградата на FIPRESCI в КАН), номинираните за оскари „Левиатан“ и „Нелюбов“ на Звягинцев и много други.

Премиерата на "Властелинът на пръстените: пръстените на властта", сериалът, за който Amazon Prime Video вече похарчи рекордно високи суми, е насрочена за 2 септември.

Още по темата