Quantcast
Радичковите герои оживяват във филм на Наум Шопов | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Радичковите герои оживяват във филм на Наум Шопов

Издателство "Нике" с премиера на "Барутен буквар", прожекция и интересни истории
318
 Издателство

Поредната среща с вход свободен, с която издателство "Нике" отбелязва преиздаването на пълното творчество на Йордан Радичков, ще се състои на 26 февруари от 19:00 ч. в столичното кино "Одеон". Този път книгата е "Барутен буквар" - любима на самия писател и събираща историите на обикновените хора от малките български села и животът им след Втората световна война и партизанското движение. Специални гости на събитието са режисьорите Петър Вълчанов и Кристина Грозева ("Урок", "Слава", "Бащата"), които ще споделят своите впечатления и мисли за разказите. 

Мястото на премиерата не е избрано случайно, като и този път зрителите ще гледат филм по Радичковото творчество. Този път това е късометражният "Хляб" по едноименния разказ от "Барутен буквар" - първият и единствен режисьорски опит на Наум Шопов. Любопитен щрих около историята на филма е, че е създаден в  студио за експериментални филми, просъществувало за кратко преди 1989 г. 

Корицата на новото издание е дело на Ива Димитрова. Тя е нарисувала Радичковите герои, които "още сричат буквара или първата читанка. Те не са минали през гимназиите и университетите, за да са подготвени да прегърнат теоретически една идея. А къде с едно око — като сричат, — къде по интуиция, водени от чувствата си, се приобщават към тази идея“, както ги описва самият автор.

Книгата излиза и извън пределите на България, а през 2015 г. е преведена на испански от Виктория Лефтерова и публикувана от мадридското издателство "Аутоматика". Отзивите са повече от похвални: "Историите, описани в "Барутен буквар" сякаш не са от този свят, и въпреки това са така потопени в селската среда и свързани със земята, че няма нищо по-истинско от тях. Заедно с това, читателят забелязва как авторът надскача канона на социалистическия реализъм, присвоявайки си някои негови елементи, с които го пародира и подрива. Резултатът е едно велико произведение, което се нарежда сред тези от световно ниво."

Още

Януари пак е месецът на Радичков

25.01.2021

280
С нова награда за разказ, книга и изложба честваме 91 г. Радичков

14.10.2020

216
Приз "Йордан Радичков" ще търси новия майстор на късия разказ

23.04.2020

199