Медия без
политическа реклама

Полицаи откриха копие на „Спасителят на света“ в Неапол

23 Яну. 2021
Полицаи показват откритото копие на Salvator Mundi в Неапол.
EPA/BGNES
Полицаи показват откритото копие на Salvator Mundi в Неапол.

Копие на „Салватор Мунди” от Леонардо да Винчи от XVI век, откраднато от музей-базилика в Неапол преди две години, е открито от италианската полиция, съобщава Artnewspaper.com.

Картината, за която се предполага, че е рисувана от ученик на ренесансовия майстор, е била намерена по време на полицейско претърсване в апартамент на около 7 км от музея Сан Доменико Маджоре. 36-годишният обственик на апартамента е задържан по подозрение в търгания с крадени вещи.  

Работата е копие на прочутата картина Salvator Mundi (Спасителят на света) създадена от Леонардо около 1500 г.  През 2017 тя бе продадена за рекордната сума от 450 млн. долара и  оттогава е обект на засилени спекулации свързяни с мистериозното ѝ местонахождение, оспорваната автентичност и неспазените договорености за отдаване под наем (за изложбата в Лувъра по случай 500-годишнината от смъртта на Леонардо).

Известни са  около 20 оцелели до днес копия на Salvator Mundi, приписвани на школата на Леонардо. Но версията в Неапол, датирана към около 1508-13 г., е една от само трите (включително картината на Леонардо), които са репликирани в гравюрата от 1650 г. на Венцеслас Холар.  

Докато от музея заявяват, че „най-убедителната“ теория за самоличността на автора на копието  сочи към ученика на Леонардо Джироламо Алибранди, експертът по реставрацията на Леонардо Диан Модестини смята, че работата може да бъде на друг ученик - Джан Джакомо, наричан от Леонардо „Малкия дявол“. Нито една от теориите не отслабва собствения принос на Леонардо за работата.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата