facebook
twitter

Култура

Паметник с черешка се издигна край генералите на лондонския Трафалгар

273
„Краят“ на Хедър Филипсън е новата скулптура па Трафалгар Скуеър.

Помните ли скандалната Бронзова къща, която трябваше да ознаменува с появата си на мястото на бившия мавзолей българското европредседателство през първата половина на 2018 г., но по неясни причини се появи едва в последните дни на юни? На това място, според решение на Общината, отдавна трябваше да има друга временна скулптура - дори бе избрана такава, но все още няма нищо. Оправдание биха могли да бъдат коронавирусът и епидемичната обстановка. 

Във Великобритания епидемията не беше по-лека, но това не попречи на лондонския площад "Трафалгар", срещу Националната галерия и близо до колоната на Нелсън, да се появи поредното временно произведение на съвременното изкуство - гигантска топка от бита сметана с муха, кацнала на нея, черешка най-отгоре и дрон върху черешката. 

В ъглите на площада има четири пиедестала, върху три от тях има статуи на един крал и двама генерали още от средата на XIX век. Четвъртият пиедестал в северозападния ъгъл е изграден през 1841 г. и е бил предназначен за конна статуя на Уилям IV, но поради недостиг на средства е останал празен. По-късно така и не се стига до съгласие за това кой монарх или военен герой да бъде поставен там. И тогава кметството взе решения да използва постамента да временна експозиция на съвременно изкуство .

Инсталацията, наречена "Краят" с височина 9.4 метра бе открита в четвъртък. Тя е най-високата от 13-те поръчани досега скулптури в поредицата, започнала през 1998 г., след като постаментът беше оставен празен повече от 150 години. Победителите се избират от група водещи куратори и  художници, в съгласие и с общественото мнение. 

Впрочем и там закъсняха - скулпурата трябваше да бъде открита през март, но в същия ден бе обявена карантината и се наложи временно отлагане. Скоро след това авторът ѝ  - британската художничка Хедър Филипсън, проведе разговори с кметството дали работата изобщо е редно да бъде инсталирана по време на пандемията.  Заглавието на творбата  не звучеше много добре в момент, когато хиляди умираха. Сега обаче вече звучи оптимистично - като край на пандемията. 

"Краят" ще остане на площада до пролетта на 2022 г., обяви кметът на Лондон.

Все още няма коментари

Още

680 души са арестувани на протестите в Лондон

12.09.2020

Обновена

3376 34
Хилядни протести срещу корона-мерките в Берлин и Лондон

29.08.2020

3227 21
Банан ощастливи Деймиън Хърст

20.08.2020

392 1

Влез или се регистрирай за да коментираш