Медия без
политическа реклама

Отиде си оперетната звезда Катерина Тупарова

Сопраното почина едва на 58 след тежко боледуване

03 Авг. 2023
НМТ
Катерина Тупарова с дългогодишния си сценичен партньор Александър Мутафчийски.

След тежко боледуване  на 58-годишна възраст почина сопраното Катерина Тупарова – една от големите звезди на Националния музикален театър“Стефан Македонски“, съобщиха от трупата.

„Отиде си Катерина Тупарова, един ангел на музиката… Светлина на душата й и поклон“, написаха от Държавния музикален и балетен център в своята страница във Фейсбук.

Катерина Тупарова е сред най-изявените певчески гласове в България. Тя е родена в град Ракитово и още от ранна детска възраст мечтае да се занимава с опера. В началното училище нейният преподавател Никола Янев успява да развие таланта й и тя поема по пътя на музиката. Учи в Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ – Пловдив, при Иванка Михайлова и след като го завършва, започва работа в Оперетата в Пазарджик. На следващата година я приемат в Националната музикална академия в София, в класа по класическо пеене на проф. Елена Киселова и в класа по актьорско майсторство на проф. Павел Герджиков.

Дебютът на Катерина Тупарова е във Варненската опера, където се превъплащава в ролята на Доня Фиорила от „Турчинът в Италия“. Още като студентка в 3-ти курс тя се качва на сцената на Националния музикален театър, където играе ролята на Луиза в мюзикъла „Фантазьори“ под режисурата на проф. Гриша Островски. Изиграла е над 70 централни роли в класически оперети, мюзикъли и детски спектакли, сред които субретката Щаси от „Царицата на чардаша“, Янка от „Българи от старо време“, Адела от „Прилепът“, Полина от „Великата неизвестна“, главната героиния в спектаклите на Жул Стайн „Шугар“, Инес в „Островът на мечтите“, Елайза Дулитъл от “Моята прекрасна лейди” и др. Незабравими остават и творческите й превъплащения в култовите мюзикъли „Котки“, „Йосиф и фантастичната му пъстра дреха“ и  „Фантомът на операта“ от Андрю Лойд Уебър.

Преди месец Катерина Тупарова стана почетен гражданин на родното си Ракитово.

„Аз съм щастлив човек. Съдбата ме обича. Получила съм онова, за което най-много мечтая от ранна детска възраст – да се кача на сцената не къде да е, а на Музикалния театър“ споделя Катерина Тупарова в едно от последните си интервюта за БНР.