Медия без
политическа реклама

Театърът в Ловеч вече ще носи името на Борис Луканов

Творческият път на големия актьор бе неразривно свързан с родния му град

02 Яну. 2024
БГНЕС
Борис Луканов бе почетен гражданин на родния Ловеч от 1983 г.

Драматичният театър в Ловеч вече ще носи името на големия актьор Борис Луканов (1936-2023), съобщи БТА, позовавайки се на решение на Общинския съвет на последното си за миналата година заседание. 

Предложението е на екипа на театъра и е получило подкрепата както на Община Ловеч, така и на министъра на културата Кръстю Кръстев. Така от новата 2024 г. Драматичният театър приема името на Борис Луканов в знак на уважение към принос на актьора в сферата на изкуството и културата. 

Борис Луканов е роден на 15 юни 1936 г. в Ловеч. И жизненият, и творческият му път са неразривно свързани с града и местния театър. Първите стъпки на Луканов на сцената са в Ловеч още през 50-те години на миналия век като самодеец в театралната училищна трупа и самодейния театър при читалището.

През 1959 г. Борис Луканов завършва актьорско майсторство във Висшия институт за театрално изкуство „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Стефан Сърчаджиев. Работил е в театрите в Толбухин (днес Добрич), Варна и др., а от 1982 г. е в трупата на Народния театър „Иван Вазов“. От началото на новия век продължава да играе като актьор на свободна практика. По време на дългата си кариера е работил с някои от най-изявените български и чуждестранни режисьори, сред които Асен Шопов, Вили Цанков, Руси Карабалиев, Олег Ефремов, Енчо Халачев, Александър Морфов и мнозина още. Снимал се е в повече от 50 игрални филма и тв сериали – „Сами сред вълци“, „По дирята на безследно изчезналите“, „Бедният Лука“, „Търновската царица“, „Йо-хо-хо“, „Мера според мера“, „Хотел Централ“, „Нощем с белите коне“, „Борис I“, „На границата“, а в последните години – във „Вездесъщият“, „Рая на Данте“, „Пътуващо кино“, сериала на БНТ „Порталът“…

Сред множеството професионални награди на актьора са театралната „Аскеер“ за цялостен принос (2016), а за кино – почетната награда за цялостен принос на Националния филмов център от фестивала „Златна роза“ (2011).

На 27 януари 1983 г. Борис Луканов е обявен за почетен гражданин на Ловеч за големите му заслуги към театралното и филмовото изкуство и за развитието на културния живот в града. 

През октомври Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев” в Ловеч представи изложба с фотографии от личния архив на Борис Луканов, както и с интервюта и биографични статии. Личната библиотека на актьора по негово желание бе дарена на местната библиотека още приживе.