Медия без
политическа реклама

Операта представя нов прочит на „Пръстенът на нибелунга“

Националната културна институция подготвя 4 летни фестивала

06 Юни 2023
Даниел Димитров
Режисьорът акад. Пламен Карталов и сценографът Ханс Кудлих говорят за новата версия на "Пръстенът на нибелунга".

Софийската опера ще представи през юли нов прочит на тетралогията на Рихард Вагнер „Пръстенът на нибелунга”, съобщиха от екипа на националната културна институция. Премиерните дати на 4-те епични музикални драми от цикъла – „Рейнско злато“, „Валкюра“, „Зигфрид“ и „Залез на боговете“, са съответно 8, 9, 11 и 13 юли, а началният час на представленията е 18.00.

„Правим един нов „Пръстен на нибелунга“, уверени, че той ще бъде подобрен, концептуално разширен и даващ нов тласък към оперни сцени, към които вече имаме покана“, обясни акад. Пламен Карталов, директор на Софийската опера и режисьор на тетралогията. В продължение на няколко сезона от 2010 г. насетне той последователно постави 4-те заглавия от цикъла изцяло с български артисти, привличайки към София и меломани от чужбина. Очаква се подобен интерес в Европа да събуди и новата трактовка на произведенията. „Тръгнахме заедно отново да кажем на всички: елате в София, за да видите как при всякакви кризи живее едно изкуство, толкова силно и толкова важно не само за нас, но и за целия свят“, подчерта маестро Карталов.

Според него най-важното е музиката да бъде прочетена още по-дълбоко и да се навлезе с проникновение и разбиране във фантастичния разказ  за герои, събития и общества, тръгвайки от митологичното време и пренасяйки го в контекста на съвремието с поглед към бъдещето. „Защото музиката на Вагнер е музика на бъдещето“, изтъкна акад. Карталов.

Той обясни още, че се дава път на всички млади артисти да се усъвършенстват, като някои от най-добрите специалисти са се ангажирали да работят с певците. Сред тях са именитото сопрано Анна Томова-Синтова и световният бас Орлин Атастасов, който едва 20-годишен покорява международната сцена, а сега „иска да бъде полезен и да помага, защото чувства Софийската опера като свой театър“, каза Карталов. Той е поканил и друг прочут бас, австриеца Курт Ридл, да помага в подготовката на вокалните партии в новата продукция на тетралогията „Пръстенът на нибелунга“.

Орлин Анастасов провежда своя майсторски клас в зала „Александър Стамболийски“, извоювана след 8-годишна борба от централата на политическа сила, заемаща едно крило в сградата на Операта. „Не успях да взема всичките етажи, където искахме да направим музей на българската оперна певческа слава. Но поне една зала успяхме да измъкнем от цялата номанеклатура, бюрокрация и статукво на нещата“, поясни директорът на Операта.

Сценографът Ханс Кудлих сподели, че новата визия на постановката е вдъхновена от сюрреализма. „С акад. Карталов се разбираме от половин дума. Това, което харесвам у него, е, че умее да разказва истории за публиката. Той тръгва от историята, от музиката и сглобява действието от отделни парченца, така че да се получи единно цяло. Това го отличава от обичайния подход на други режисьори“, посочи Кудлих.

„Имала съм щастието и възможността да се превъплътя в някои от героините на Вагнер. Сега ще видите нов прочит, който се надявам, че ще бъде изненада, и всички ще изпитат удоволствие от неговата музика и ще усетят енергията, която ние ще пресъздадем с гласовете си“, включи се в разговора сопраното Радостина Николаева. Нейната колежка Мариана Цветкова допълни: „Аз участвах в първия „Пръстен на нибелунга“ преди повече от 12-13 години. За мен е чест, че все още продължавам да пея, макар че мнозина – и журналисти, и колеги, ни предупреждаваха, че ще останем без гласове. Това не е вярно. Рихард Вагнер не е просто труден за пеене или за поставяне. Това е една визитна картичка на всеки голям театър по света“, категорична беше Мариана Цветкова.

От екипа на Софийската опера и балет също така съобщиха, че тази година ще организират още 3 летни фестивала освен Вагнеровия на различни локации: 14-о издание на „Опера в парка“ от 24 юни до 29 юли в парка на Военната академия, 4-то на „Музи на водата" на езерото Панчарево (14 юли – 27 август) и и 8-о на „Опера на върховете" в подножието на Белоградчишките скали.

 

Още по темата