Медия без
политическа реклама

„Нонумент 2.0“ - пак за паметниците, изгубили значението си във времето

Пърформансът във Варна даде материал за филм, чиято премиера е утре в Шумен

28 Дек. 2023
Премиерата на филма ще бъде утре в ДКТ "Васил Друмев" - Шумен.
Премиерата на филма ще бъде утре в ДКТ "Васил Друмев" - Шумен.

Филмът „Нонумент 2.0“ ще бъде представен премиерно утре, 29 декември, от 17.00 ч. в зала „Антракт“ на Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен, съобщиха продуцентите от асоциация „Информбюро“. Той е създаден след успеха на отличения с награда „Икар“ пърформанс „Нонумент 2.0 – в зоната на противоречивите копнежи“, състоял се по-рано през годината пред Парк-паметника на българо-съветската дружба във Варна на знаковата дата 9 септември. През 2024-та, отново с подкрепата на Национален фонд „Култура“, филмът ще гостува и в София, Варна, Габрово, Стара Загора и Велико Търново.

Представлението, което служи за драматургична основа на филма, е във формата радиобалет, който немският арт колектив LIGNA разработва за първи път през 2002 г. като начин да разруши устоите на оспорвани обществени пространства. Участниците получават слушалки с предварително записана драматургия и покана за включване в определени групови или индивидуални движения. Чуват гласове, размишления, теоретични текстове, музика. Участват както в индивидуални, така и в групово направлявани действия, като вземат сами решения дали да са част от цялото и така се превръщат в слушатели-актьори.

"Нонумент 2.0 – в зоната на противоречивите копнежи", реализиран от немския арт колектив LIGNA и артиста и пордуцент Стефан А. Щерев, съвместно с Драматично-куклен театър "Васил Друмев" – Шумен, е вторият проект от трилогията „Нонумент“, в който водещата тема е за паметниците, изгубили значението си във времето. Така наречените НЕ-паметници (нонументи) са идеологически заредени, заобиколени както от ненавист, нагласа за ревизионизъм и унищожение, така и от носталгия и желание за опазване, консервация и преосмисляне на тяхната функция и стойност в настоящето. За което, впрочем, свидетелстват и актуалните драми около ПСА в София

Филмът, базиран на наградения с „Икар“ пърформанс, се е заел с трудната задача да пресъздаде максимално достоверно това, което зрителите-участници чуват или правят по време на представлението, без да нарушава невидимата същност на радиобалета. Публиката ще види една необичайна гледна точка, която включва документални кадри и музиката на композитора Емилиян Гацов-Елби.

Освен премиерата на филма, асоциация „Информбюро“ подготвя и представяне на книгата „Нонумент Бузлуджа“ по предишния награден пърформанс, създаден съвместно с ЛИГНА и Дома на хумора и сатирата в Габрово „Нонумент 1.0 – перформативен подход към Бузлуджа”. Книгата е своеобразен дестилат на повече от хиляда страници проучени архиви, интервюта, репортажи, очерци, статии от пресата, както и от личните архиви на строители на монумента – спомени, разкази и разговори. Целият труд, събран и подбран за арт проекта от куратора Маргарита Доровска, е послужил за основа на културно-исторически пътеводител, съставен от публициста и хуморист на "Сега" Иво Балев.

Филмът и книгата се реализират с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации.

Ключови думи:

нонумент, Стефан А. Щерев