Quantcast

Медия без
политическа реклама

Чинията на Бузлуджа се готви за полет

Тези дни около бившия дом-паметник на БКП ври и кипи от културни събития

18 Септ. 2020
Снимка БГНЕС
Мозайките са културно значим елемент на дизайна в дома-паметник на Бузлуджа и затова трябва да бъдат запазени, смятат от чуждестранна фондация.

Бетоновата летяща чиния на Бузлуджа се завръща в играта. Само този месец изоставеният от бившата комунистическа партия неин дом-паметник влиза в новините с три повода. И бившите комунисти нямат нищо общо с нито един от тях, българската държава също не много. 

Като начало на "славната" дата 9. IX. номинираният за „Оскар“ българско-канадски режисьор Теодор Ушев започна снимките на първия си пълнометражен игрален филм по романа „Пумпал“ на българско-американския автор Владислав Тодоров. Основната част от действието се развива в повлияния от популярния в западноевропейската архитектура през 60-те години бруталистки стил храм на една изчезнала религия, който продължава да впечатлява чужденците с мащабите си. Познайте кой е той?

Тази седмица с участието на специалисти от няколко държави, сред които и България, започнаха и дейностите по създаването на защита за мозайките в „пумпала“ от природните стихии, както и технически проучвания и изпълнения за тяхното стабилизиране, преди да са се отлепили от бетонните стени. 

През 2019 г. американската фондация "Гети" отпусна безвъзмездна финансова помощ от 240 000 долара на Германския Национален комитет на ICOMOS за създаване на план за опазването на забележителността, който включва жизнеспособни опции за адаптивното му повторно използване като обществено място с нова функция. Оттогава екипът на проекта работи усърдно, за да завърши с оценките на състоянието и структурните проучвания, като се консултира и ангажира и с местните общности, съобщава сайтът на фондацията.  

Внимателното проучване на сградата е разкрило, че нейните сложни вътрешни мозайки с образите на Ленин, Маркс, Енгелс и Тодор Живков, както и други по-дребни фигури и събития от историята на ХХ век, са изложени на изключително голям риск не само поради тежките атмосферни условия, но и заради човешка дейност. Така например още през 2017 г. неизвестен политически коментатор-вандал беше изчовъркал от стената Тодор Живков и залепил на негово място снимка на Бойко Борисов. И тъй като според  Германския национален комитет на ICOMOS  мозайките са  „културно значим елемент на дизайна“, който е неразделна част от запазването на сградата, през май американската фондация отпусна допълнително нов грант от 60 000 долара. 

Последната новина от върха е от утре и също е с международно участие. На 19-и септември, събота, проектът на Стефан А.Щерев и германския "Лигна Колектив" "Нонумент", номиниран за театралната награда "Икар" 2020 в категорията "Съвременен танц и пърформанс"  ще бъде изпълнен отново на връх Хаджи Димитър (Бузлуджа), съобщават от Музея на хумора и сатирата в Габрово. Пърформънсът е под формата на пиеса за слушане, продукция на Информбюро и Музея, и се изиграва от публиката по време на разходка около чинията. Така участниците съпреживяват архитектурата и стават свидетели на сцени от историята на паметника. Желаещите да се включат е необходимо да се регистрират на http://bit.ly/2HwO7Og  и да си носят смартфон и слушалки.

Нонументи (бивши монументи) се наричат паметници, които са загубили или променили символната си стойност в резултат на промени в идеологията. Създадени като места за възхвала и памет, нонументите се оказват в забвение, занемарени и оставени на влиянието на времето, напомняйки за непостигнати утопии, принуда и съучастие.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?