Quantcast

Медия без
политическа реклама

Сергей Йолкин е звездата на Карикатурен салон 2023 в Габрово

09 Ноем. 2023
Сергей Йолкин
Путин е любим герой в карикатурите на Йолкин.

От днес в Музея на хумора и сатирата в Габрово отваря врати Карикатурен салон 2023 - традиционно есенно събитие с фокус върху карикатурата. Той включва 3 изложби с участието на 32 автори с близо 200 творби. Откриването е в 17:30 часа в зала 3 - Стефан Фъртунов.

В центъра на Карикатурния салон са избрани творби от 48-ата Национална изложба на карикатурата. Над 30 автори се представят със свои смешни рисунки. Сред тях са Алла и Чавдар Георгиеви, Анатолий Станкулов, Анри Кулев, Антон Константинов, Валентин Георгиев, Валери Александров - Валекс, Гален Иванов, Димитър Атанасов, Ивайло Цветков, Ириен Трендафилов, Ирина Китанова, Исмаил Кера, Калин Николов, Кирил Манов, Луиза Хомел, Любомир Михайлов, Майя Чолакова, Маргарита Янчева, Марина Горелова, Марио Иванов, Милко Диков, Мирослав Божков, Никола Георгиев – Кайо, Росен Йорданов, Светлин Стефанов, Стоян Дечев, Стоян Черников, Халит Куртулмуш, Цветан Павлов, Цочо Пеев. Националната изложба на карикатурата е ежегоден преглед на най-високите постижения на съвременните български художници, работещи в различните жанрове на карикатурата. По традиция авторите показват творби от последната година, отразили случилото се в обществения и политическия ни живот, както и с поглед към световните събития и вечните теми в човешките взаимоотношения.

Салонът включва и две самостоятелни изложби - на "чуждестранния агент" Сергей Йолкин и на Марио Иванов. 

Сергей Йолкин е роден през 1962 г. във Воркута, Коми. Рисува от най-ранно детство и учи в художествено училище, но после завършва архитектура и работи в градоустройството. През 1999 г. окончателно се преквалифицира в професионален карикатурист. Рисувал е за всички най-големи руски медии като "Известия", The Moscow Times, РИА "Новости", "Российская газета", "Ведомости" и др. В последните години рисува политически карикатури за "Радио Свобода", "Дойче Веле", "Гардиън", "Икономист". 

Един от основните персонажи в творчеството му е президентът Путин. Изобразява го с огромен нос, какъвто Путин всъщност няма, но това прави стила на Йолкин мигновено разпознаваем. По негови карикатури година след инвазията в Крим е създаден и кратък анимационен филм, пародия на култовата съветска лента "Ирония на съдбата или Честита баня", под заглавие "Ирония на съдбата или Честит Крим!"

Броени седмици след началото на войната в Украйна Йолкин напусна родината си. Два дни след пристигането си в България той установи, че Роскомнадзор го е обявил за "чуждестранен агент", както и всички други критици на режима на Путин и "специалната операция".

Сергей Йолкин е може би най-известният актуален руски карикатурист извън граница. И е единственият обявен за чуждестранен агент. По смисъла на руското законодателство от 2012 г.

Музеят на хумора и сатирата е приютил и "Метаморфози" - самостоятелна изложба на Марио Иванов - Maxter. Графичен дизайнер, специализиран в дизайна на опаковки, той се увлича по лого дизайна и илюстрацията. Член e на платформата за плакатно изкуство "Плакат Комбинат". Меломан и колекционер на грамофонни плочи. През последните години е участвал в Биеналето на илюстрацията в София, няколко издания на Национална изложба на карикатурата, Габровското биенале на хумора и сатирата, общи карикатурни изложби в Турция, Македония и България. Носител е на специалната награда на Музея на хумора и сатирата от 48. Национална изложба на карикатурата София, 2023.

И трите изложби ще останат отворени за публика до 25 февруари догодина.