facebook
twitter

Култура

150 автори от 44 държави излагат на Габровското биенале

1212 творби от цял свят се състезаваха за място в изложбите на "Смешната къща"
279
Клаудиу Антониу Гомеш - "Вестник", 2018

Откриване - 17 май,
Музей на хумора и сатирата

 

"Измерения на публичното" е темата на 24-ото габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството. 150 артисти от цял свят предлагат своите ръбати интерпретации, свързани с публично пространство, публично изкуство, обществен дебат, обществени медии, обществена сигурност и други работи с обществено измерение. Изложбите ще бъдат официално открити в петък в Музея на хумора и сатирата. През изминалата седмица се състоя и представяне на тазгодишната програма на биеналето в София, в което се включиха Антон Стайков и Чавдар Николов - българските представители в международното жури, и младата художничка Невена Екимова - създала първата изложба за деца в рамките на биеналето, "Град градина". 

Селекцията тази година бе направена между 1212 творби на 649 автори от 68 държави. От тях международното жури одобри 150 артисти с общо 182 творби, които ще могат да се видят в града на шегата до края на лятото. 

Габровското биенале е най-мащабната международна проява, организирана от Музея на хумора и сатирата, която включва конкурси за съвременни постижения на хумористичното и сатиричното творчество в различни жанрове на изкуството. Провежда се от май до септември всяка нечетна година под мотото "Светът е оцелял, защото се е смял", подсказано от именития български сатирик Радой Ралин. Започва през 1973 г. в рамките на 9-ия фестивал на хумора и сатирата в Габрово с международен конкурс в два раздела - "Карикатура" и "Малка сатирична пластика". За емблематична в историята на биеналето се смята преломната 1989 г., когато със заявки за участие са получени рекордните 7135 творби. 

Тази година в журито са Марилена Нарди - преподавател в Академията за изящни изкуства във Венеция, първата жена в 13-те издания на конкурса на World Press Cartoon, удостоявана с Голямата награда; Чавдар Николов - съосновател и редактор на сатиричния в. "Прас-прес", два пъти удостояван с Голямата награда за карикатура на Съюза на българските художници и два пъти с Наградата за политическа карикатура на Обединените нации (Ню Йорк); Мартин Роусън - редакционен карикатурист и писател, председател на Асоциацията на британските карикатуристи; Антон Стайков - зам.- председател на СБХ, учредител на секция "Комикс" и автор на пионерските издания "Кратка история на българския комикс" и "Българският буквар. 200 години в първи клас" и др. 

Все още няма коментари

Още

Продават револвера, с който се е самоубил Ван Гог

17.06.2019

697 13
Стефано Пода представя "Орфей и Евридика" на Opera Open

15.06.2019

304
Кристо отлага опаковането на Триумфалната арка заради птици

12.06.2019

1334 73

Влез или се регистрирай за да коментираш

×