Quantcast

Медия без
политическа реклама

Напрежението между Китай и Тайван стигна до кинофестивала във Венеция

10 Авг. 2021
Снимка: ЕПА/БГНЕС
В журито за "Златен лъв" ще бъде тазгодишната носителка на "Оскар" за най-добър филм и режисура Клои Жао. Родената в Пекин американска режисьорка също е недолюбвана от комунистически Китай.

Най-старият европейски кинофестивал - "Мостра Венеция", чието 78-о издание трябва да се открие на 1 септември, си има главоболие с политическия конфликт между Китай и Тайван. Националната принадлежност на два филма в програмата на събитието бе променена след натиск от китайското правителство. Първоначално представени в програмата като ленти от Тайван, те трябваше да бъдат записани като идващи от "Китайски Тайпе". Часове по-късно Тайван настоя, че националността им трябва да бъде върната, но не е ясно дали молбата му ще бъде удовлетронена.

Става дума за "Нощта" на родения в Малайзия режисьор Цай Минлян и за "Водопадите" на Чун Мон-хон, пише сайтът France24. 

"Ще продължим да поддържаме връзка с организаторите и да настояваме чрез различни канали нашите филми да не бъдат обект на неразумен натиск и суверенитетът ни да не бъде омаловажаван", заяви Кендра Чен от тайванското Министерство на външните работи. 

Цай Минлян е един от най-бележитите тайвански режисьори, печелил "Златен лъв" във Венеция с филма си "Да живее любовта" и Голямата награда на журито през 2013-а с "Улични кучета". Тайван обаче е обект на дългогодишен натиск от страна на китайските власти, като творците от острова често не биват допускани до международни събития или пък трябва да се явяват под имена, одобрени от Пекин. Тайванските спортисти също са принудени да се състезават от името на Китайски Тайпе. С изискването често са принуждавани да се съобразяват и тайванските производители, които трябва да етикетират стоките си под същото името или като "Тайван, Китай". 

Фестивалът във Венеция, един от малкото, които не са имали "нулева" или дигитална година заради коронавируса, ще се проведе от 1 до 11 септември, а в конкурсната програма са филми на именити режисьори като Джейн Кемпиън (с първия си режисьорски проект от 12 години насам), Педро Алмодовар и Паоло Сорентино. 

Почетна награда ще получи 83-годишният Ридли Скот, чийто нов филм "Последният дуел" ще бъде показан извън конкурса.

Още по темата