Quantcast
Кевин Спейси ще плати $ 30 млн. за уволнението си от "Къща от карти" | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Кевин Спейси ще плати $ 30 млн. за уволнението си от "Къща от карти"

376
 EPA/BGNES

Съдия разпореди на актьора Кевин Спейси и на продуцентските му компании да платят на създателите на сериала "Къща от карти" близо 31 милиона щатски долара. Сумата е обезщетение за загубите, претърпени от продукцията след уволнението му през 2017 г., свързано с обвиненията в сексуални злоупотреби от страна на актьора.

Решението на съдията от Висшия съд на Лос Анджелис Мел Ред Рекана означава, че MRC и другите компании - продуценти на сериала на Нетфликс трябва да получат 30,9 милиона щатски долара, съобщава БТА.

Спейси отрече обвиненията чрез адвокатите и говорителя си. Арбитърът между актьора и продуцентите е установил, че Спейси е нарушил изискванията в договора си за професионално поведение, като е "влизал в определени отношения с няколко членове на снимачния екип във всеки от петте сезона, в които участва във водеща роля и като продуцент на "Къща от карти". В резултат на това MRC уволнява Спейси, спира работата по шестия сезон на сериала, пренаписва сценария, за да отстрани героя на Спейси и съкращава епизодите от 13 на 8, за да спази сроковете, което води до загуби от десетки милиони долари, пише в съдебните документи.

Адвокатите на актьора го защитиха в съда с аргумента, че решението за изключването му от шестия сезон на сериала е взето и изпълнено преди приключване на вътрешното разследване, следователно не е част от условията за нарушение на договора на актьора. Те твърдяха също, че действията на актьора не са съществена причина за финансовите загуби на продукцията. Съдебната битка по казуса между продуцентите и Спейси продължи повече от три години.

Кариерата на 63-годишния носител на две награди "Оскар" бе прекъсната внезапно през 2017 г., след като към него бяха публично отправени няколко обвинения в сексуални злоупотреби. Спейси бе уволнен или отстранен от няколко проекта, сред които популярния политически трилър на Нетфликс "Къща от карти", в който той бе във водещата роля на конгресмена и президент Франк Ъндърууд. Срещу актьора бяха заведени дела за сексуално насилие, никое от което не е завършило с присъда, но краят на филмовата му кариера е подпечатан.

По-рано тази година беше обявено, че актьорът ще се завърне в голямото кино с историческия епос "1242: Врата към Запада", но нови искове във Великобритания, които съдът ще разгледа през 2023 г., накараха продуцентите на филма да размислят и да го отстранят от проекта.

 

Още

НОИ пусна разяснения за новото обезщетение за бащи

08.08.2022

8372
Бивш зам.-външен министър осъди прокуратурата за 20 000 лв.

03.08.2022

2693
Кевин Спейси пак губи роля заради ново дело за сексуално насилие

15.07.2022

264