Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Калиопа" открива най-големия фестивал за класика у нас

"Мартенски музикални дни" започва утре в Русе

15 Март 2023
"Калиопа" ще открие 62-ото издание на фестивала на 16 март.

Със световната премиера на музиката към балета "Калиопа" - на известния диригент и композитор Емил Табаков, утре ще бъде открито 62-рото издание на международния фестивал "Мартенски музикални дни" в Русе. Маестрото ще дирижира и оркестъра на Русенската опера. 

Автор на либретото на "Калиопа" е някогашният балетен артист от трупата на Русенската опера Александър Малчев. Творбата разказва една от най-красивите русенски градски легенди – тази за неустоимата Калиопа. В текста са преплетени и други образи и истории от началото на XIX век – на гениалния композитор и пианист Ференц Лист и на строителя на европейския Русчук Мидхат паша.

Сред фестивалните новости се нареждат още световната премиера на Концерта за оркестър на Емил Табаков – специална поръчка за 35-ата годишнина на фестивала, неговите 9-та и 10-та симфонии, както и световната премиера на Симфония №4 "Нирвана" на Васил Казанджиев и част от последните му струнни квартети. Специално внимание заслужава и световната премиера на атрактивната мадригална комедия "Омагьосаният" на Божидар Спасов, както и първата българска регистрация на знаменития Концерт за виола и оркестър от Алфред Шнитке, разказва дългогодишният директор на фестивала Ива Чавдарова.  

В Русе на 20 март може да се чуе и фестивалната премиера на Концерта за ударни инструменти и оркестър на О. Кружент в изпълнение на Виви Василева и Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на Марк Кадин. Фестивална премиера ни очаква и в концерта на Струнен квартет "Фрош" с Деветия струнен квартет на Васил Казанджиев.

Тази година оперните премиери са две, при това на български заглавия: "Лето 893" на класика на българската опера Парашкев Хаджиев, чиято първа у нас постановка беше реализирана с много голям успех именно в Русе за фестивала през 1973-а, и втората – "Чичовци" на Лазар Николов, създадена по същото време и предложена от автора за реализация в Русе, но спряна от цензурата у нас, припомня още Ива Чавдарова.

62-ото издание на "Мартенски музикални дни" се организира от Община Русе под патронажа на Министерството на културата, като служебният министър Найден Тодоров лично ще открие събитието утре вечер в Доходното здание в града. 

Фестивалът ще продължи до 2 април. В него ще участват над 700 артисти от осем държави: Германия, Франция, Великобритания, Люксембург, Италия, Румъния, Нидерландия и България. Програмата включва общо 27 събития - седем оркестрови програми, 11 ансамблови концерта, два оперни спектакъла, както и осем дебютиращи в България и в Русе артисти и ансамбли. Цените на билетите за различните събития са между 6 и 20 лева. 

В първия фестивален ден ще бъде открита и изложбата "Темпо" на Николай Бузов. В Русенската художествена галерия ще бъде подредена експозицията "Генезис" на Юлиан Табаков, която представя 2D и 3D обекти в обща пространствена инсталация. На фестивала ще бъде представена и книгата на Лазар Николов "Разказ за преживяното".

 През тази година отбелязваме 100-годишнината от рождението на маестро Илия Темков (1923-2002) - създателя на "Мартенски музикални дни". Идеята за фестивала пък идва от великия Саша Попов (1889 – 1976), бащата на българската симфонична култура, роден в дунавската ни столица.

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?