facebook
twitter

Култура

Eмил Табаков дирижира своята Десета симфония

Маестрото ще представи премиерно новата си творба в зала "България"
236
Снимка: БГНЕС
Емил Табаков

14 март

 

Маестро Емил Табаков ще дирижира премиерата на своята Десета симфония в зала "България" след седмица. По повод първото представяне на творбата пред публика той споделя: "След като написах Девета симфония, която ми костваше доста усилия, бях решил, че преустановявам с писането на симфонии. Симфонията е доста обемист труд, който все по-трудно се оценява от сегашната публика... И както бях решил, получих покана от директора на филхармонията Найден Тодоров, който ми предложи да изсвирят Девета симфония. Тя не беше изпълнявана, а Тодоров знаеше, не знам откъде, за нея и ми предложи да я изпълня с филхармонията на "Мартенски музикални дни" в Русе и в София - това стана миналата година. А за тази, 2019 г., ми предложи да напиша Симфония №10. Тогава му казах, че това е сложна работа и не знам дали бих могъл вече да се хвана с такова нещо." 

Само за 7 месеца симфонията става факт, а освен премиерното изпълнение на 14 март авторът ще дирижира и представянето й в Русе два дни по-късно - на фестивала "Мартенски музикални дни". Емил Табаков, роден през 1947 г. в Русе, е сред най-изявените български диригенти и композитори. Бил е диригент на Русенската филхармония, Камерен ансамбъл „Софийски солисти“, Софийската и Белградската филхармония, Симфоничния оркестър "Билкент-Анкара" и Симфоничния оркестър на БНР,  гост-диригент в над 30 страни на най-престижните световни сцени и оркестри. 

В програмата в столичната зала "България" Табаков е включил и Kонцерта за пиано и оркестър на Шуман. Красивата музика ще прозвучи в изпълнение на Евгени Божанов - пианист с ярък и запомнящ се стил. Още на 18 години Шуман мечтае да напише концерт за пиано. След няколко опита през 1845 г. той става факт. И до днес това е една от най-популярните и обичани творби за пиано, определяна от критиците като виртуозна и поетична.

Билети за концерта се продават на касатана зала "България", в мрежите на Ивентим, Ипей и Tикетсбг.

Ключови думи:

Емил Табаков, симфония
Все още няма коментари

Още

Ще се снима продължение на "Матрицата" със стария екип

21.08.2019

854 6
Тенорът Пласидо Доминго бе обвинен в сексуални посегателства

13.08.2019

2605 29
Почина известният американски режисьор Дон Алън Пенебейкър

04.08.2019

583

Влез или се регистрирай за да коментираш

×