Медия без
политическа реклама

Израелското участие на "Евровизия" пак буди спорове

Този път проблем е текстът на песента, който насочва към атаката на "Хамас"

22 Февр. 2024
Times of Israel
20-годишната Еден Голан ще представи Израел на "Евровизия" - ако бъде допусната.

Израелската песен, която ще участва на конкурса "Евровизия" тази година, предизвика дебати в страната, съобщи ДПА. Парчето носи заглавието "Октомврийски дъжд" и се изпълнява от певицата Еден Голан. Споровете са предизвикани от възможността за дисквалификация на песента.

20-годишната Голан е родена в Израел, но прекарва по-голямата част от живота си в Москва, където започва певческата си кариера - участва в квалификациите за детската "Евровизия" в Русия и в шоуто The Voice Kids. Семейството й се връща в Израел след руското нахлуване в Украйна преди две години.

Israel’s biggest talent show 'HaKokhav HaBa' (‘The Next Star’) has produced a new champion! Eden Golan has won the chance to represent Israel at the Eurovisi...

Не нейната биография обаче, а текстът на песента може да е проблем за Европейския съюз за радио и телевизия (ЕBU), базиран в Женева. Според медийни публикации парчето насочва към нападението на "Хамас" над Израел на 7 октомври, при което бяха убити над 1200 души. 

Песента все още не е представена официално. Според публикации израелският обществен телевизионен канал "Кан" е обявил, че текстът й няма да се променя, дори да представлява риск за евентуално неучастие в конкурса. 

Европейският съюз за радио и телевизия, който е организатор на конкурса "Евровизия", обяви, че е в процес на оценка на текстовете. Всички телевизионни канали трябва да подадат записите си до 11 март. "Ако някоя песен е неприемлива по някаква причина, съответният телевизионен оператор ще получи възможност да участва с нова песен или с нов текст", обяви съюзът.

Организаторите вече се обявиха против изключването на Израел от състезанието, за което настояха по-рано шведски артисти по повод войната в ивицата Газа. "Eвропейският съюз за телевизия и радиоразпръскване се ангажира да гарантира, че конкурсът за песен "Евровизия" остава неполитическо събитие, което обединява публиката по света чрез музиката", заявиха организаторите. Това е конкурс за телевизии, а не за правителства, се казваше още в съобщението им миналия месец.

Финалът на "Евровизия" ще се проведе на 11 май в южния шведски град Малмьо. Израел участва в песенния конкурс от 50 години, въпреки че географски държавата не се намира в Европа.