Медия без
политическа реклама

Иван Добчев поставя Иван Вирипаев в Театър 199

Идеологът на „Сфумато“ ще покаже своя сценична интерпретация на най-новата пиеса на големия европейски автор

15 Апр. 2024
Симон Варсано
Героите на Снежина Петрова, Даниел Цочев и Нора Малинова са изявени световни учени.

Най-новата пиеса на Иван Вирипаев – „Засекретено изследване“, ще дебютира на сцена у нас в режисьорската интерпретация на проф. Иван Добчев. Постановката по създадения през 2021 г. текст ще има премиера на 26 април в столичния Театър 199. В спектакъла участват именитите актьори Снежина Петрова и Даниел Цочев, както и съвсем младитие Нора Малинова, Стефан Саръиванов и Ралица Воденичарска. Сценографията е на Зоя Генчева, а музиката – на Христо Намлиев. Преводът на пиесата е дело на Стефан Янков.

„Пиесата на един от най-смелите съвременни европейски драматурзи представлява интригуващ пъзел, чието сглобяване изгражда образа на нашето объркано и хаотично време. „Засекретено изследване“ задава въпроса ще можем ли да се освободим от страховете и предразсъдъците си, от влиянието на пропагандата и на рекламата, за да съумеем да се отърсим от баналното „екранно мислене“? Защото баналният човек е несвободен, несвободният човек – банален. А нима надеждата не е в това – свободата, истинската свобода, да спаси света?“, отбелязват от екипа на постановката.

Историята в спектакъла се развива по време на затворено проучване. Трима известни учени – биолог, психолог и невролог, отговарят един по един на различни въпроси, задавани от двама интервюиращи. Като част от своята изследователска програма интервюиращите се опитват да стигнат до отговорите на най-належащите въпроси, които тревожат човечеството в момента. Идеята е, че човечеството има малък шанс за спасение, за което „мозъкът е виновен”, наред с липсата на универсално разбиране за света и случващото се в него.

Спектакли по пиесите на Иван Вирипаев (роден 1974 г. в Иркутск) са поставяни у нас, в Полша, Великобритания, Унгария, Германия, Канада, Латвия, Литва, САЩ, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Франция, Чехия, Естония. Те са преведени на повече от 30 езика. До пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна 35 украински театъра играят творби на Вирипаев, както и множество руски.

През май 2022 г., малко след началото на войната, драматургът и режисьор обявява, че е взел решение да се откаже от руския си паспорт, като същевременно получава полски. Той е женен за известната полска актриса Каролина Грушка и още преди да обяви този жест живее като гражданин на света. Позицията му относно руската агресия дава повод властите в родината му да свалят всички негови произведения от репертоара на театрите.

В интервю за полската „Газета Виборча“ от 28 декември 2021 г. Иван Вирипаев заявява: „Терминът „руски режисьор“ вече не е приложим към мен. Скъсал съм всички връзки с Русия“.

Руските театри отказаха да играят пиеси на Иван Вирипаев, след като той се обърна към тях с писмо, за да ги уведоми, че ще превежда хонорарите си на фондове в помощ на украински бежанци.

Проф. Иван Добчев не е работил в Театър 199 от 2004 г., когато двамата с проф. Маргарита Младенова представят там своята сценична версия на пиесата "Тероризъм" от руските драматурзи братя Преснякови. „Във времето, когато ние, хората, загубихме чувството си за греховност, а думата покаяние вече отдавна е излязла от употреба, може би единствено театърът има силата и средставата да ни ги припомни“, отбелязаха тогава режисьорите. Още по-рано - през 1993-та, Добчев поставя пиесата на Евгени Василев "Аризона - пейзаж с ландроувър". "Засекретено изследване" е третият му проект, който ще види бял свят в т. нар. "сакрално мазе" на ул. "Раковски".

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?