facebook
twitter

Култура

Българинът в "Зелената книга" ще представи номинирания за "Оскар" филм у нас

552
Димитър Маринов

Вече е известно, че в номинирания за 5 награди "Оскар", включително за най-добър филм, "Зелената книга" има и българска следа. Димитър Маринов, който играе малка роля на руски виолончелист в групата на главния герой Дон Шърли (Махершала Али), от дълги години живее в САЩ  и преследва кариера в Холивуд. Това е пробивът му във високобюджетен награден филм. Той ще пристигне в родината, за да представи лично премиерната прожекция на "Зелената книга" на "София филм фест" през март. В рамките на фестивала ще бъде показан и първият български филм, в който той играе значима роля - "Снимка с Юки" на режисьора Лъчезар Аврамов по новелата на Мирослав Пенков.

"Зелената книга" връща зрителите в началото на 60-те години, когато трио музиканти и отракан шофьор бодигард обикалят "дълбокия Юг" на САЩ да променят трупаните с векове предразсъдъци към хората с различен цвят на кожата. Начело на триото е виртуозният пианист Дон Шърли, а заглавието "Зелената книга" идва от специален сборник с хотели и места за хранене и забавление от онова време, които са препоръчителни за афроамериканци. По време на това турне се ражда крепката дружба между тъмнокожия музикант и шофьора Тони (Виго Мортенсен), която продължава в реалния живот до 2013 г. - тогава двамата си отиват от този свят в рамките на няколко месеца. От премиерата на филма в Торонто през септември м.г. до момента той има над 40 награди и 80 номинации. Димитър Маринов се хвали, че е одобрен лично от продуцента на "Зелената книга" Стивън Спилбърг и останалите големи имена в екипа - режисьора Питър Фарели и звездата Виго Мортенсен. 

"Със сигурност мога да кажа, че българската публика е значително по-критична и образована от американската. Образованието и интелектът на българите са много по-високи от по-голямата част на хората в Съединение щати - това не е тайна. Очаквам от срещите ми с публиката в София да ми се зададат доста въпроси - и професионални, и персонални, които да са провокиращи - очаквам го, готов съм! С огромно нетърпение очаквам да се  срещна със зрителите в България!", споделя преди гостуването си Маринов.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

"Оскар" по учебник
Филм за живота на Димитър Маринов може да се снима в САЩ

10.03.2019

1981 25
Защо отъркването о златото не е награда "Оскар"

01.03.2019

Анита Димитрова

4137 11

Коментари

ablepsia

преследва кариера в Холивуд.

 

Боже!

 

За сведение на дописникарката "pursue a career" означава друго на български! Да опита примерно със "стремя се".

 

http://www.bulgariandictionary.com/bulgarian_prope...

 

 

А заглавието, а заглавието... Командировайте се при проф. Клео Протохристова да ви научи що е то озаглавяване и има ли то почва в нашите медии!

Джиджи

👍👏

Влез или се регистрирай за да коментираш

×