Quantcast
Актьор от "Зелената книга" бе намерен мъртъв на улицата | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Актьор от "Зелената книга" бе намерен мъртъв на улицата

Филмът, награден с "Оскар", нашумя и с участието на българина Димитър Маринов
9 487
Виго Мортенсен (вдясно) изигра бащата Франк Валелонга/Тони Лип във вдъхновения от действителни събития филм.

Актьорът Франк Валелонга младши, участвал във филма "Зелената книга", е намерен мъртъв на улица в Бронкс, Ню Йорк. Тялото е открито през уикенда, но е идентифицирано вчера, а мениджърът на Валелонга е потвърдил самоличността му.   

Актьорът е починал на 60 години.  Причината за смъртта все още не е установена, но според източници на в. "Ню Йорк пост" мъжът може да е починал от свръхдоза наркотици. Според някои медии тялото е било изхвърлено от кола. 

"Зелената книга" спечели "Оскар" за най-добър филм през 2018 г., а нашумя извънмерно у нас и заради участието на българина Димитър Маринов. Той има малка роля в продукцията, но се изяви при връчването на Академичните награди - изскочи на сцената с българския трикольор в бутониерата и заедно със звездите на филма. 

 "Зелената книга" е създаден по действителни събития, а Валелонга мл. играе ролята на своя действителен чичо - Руди Валелонга, който е брат на главния герой. Тони Лип (в ролята Виго Мортенсен), главният герой на историята, пък в живота е баща на починалия, с истинско име Франк Валелонга. Валелонга старши също е актьор, който почина през 2013 г., след като изигра редица мафиотски босове в знакови филми - "Кръстникът", "Добри момчета", "Дони Браско", сериала "Семейство Сопрано".

Започнал кариерата си като охрана, през 1962 г. Валелонга старши е шофьор и бодигард на чернокожия джаз пианист Дон Шърли. Тази история е в основата на филма Питър Фарели, където Шърли бе изигран от носителя на "Оскар" Махершала Али.

Съсценарист и копродуцент на "Зелената книга" пък е Тони Валелонга - брат на починалия и син на Тони Лип. Чичото Руди Валелонга, в когото Франк джуниър се превъплъти, също е още жив.

Още

Димитър Маринов прави академия за актьори в НДК

05.11.2019

183
Осъдени и арестанти се впуснаха в изборната надпревара

30.09.2019

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

3905
"Оскар" по учебник